Hoe voorkom je dat je teveel betaalt voor een stoel die je mooi vindt, of nog vervelender, ongewild een kopie aanschaft? Als je een nieuwe stoel op het oog hebt, is het tweede punt niet snel een probleem. Ga naar een officieel verkooppunt (heel makkelijk te vinden op internet) en klaar is kees.

Ook bij vintage winkels kun je over het algemeen vertrouwen op de echtheid van de aangeboden stoel. Maar wat te doen als je in die kringloopwinkel of dat obscure tweedehandszaakje een stoel ziet waarvan je denkt dat het ‘een echte designer is’. Waar moet je op letten om zeker te zijn dat je een goeie deal maakt?


Tom Dorresteijn test

Hoe ouder hoe waardevoller

Voor een verzamelaar geldt vaak hoe ouder de stoel hoe waardevoller deze is. Oud betekent vaak dat de stoel gebruikssporen heeft. Geen probleem voor een verzamelaar. (Grote) beschadigingen echter wel.

In het geval van Eames stoelen geldt het ‘hoe ouder hoe waardevoller’ in principe al helemaal. Deze stoelen werden voor deze tijd in de loop van de jaren in grote produkties gemaakt. Het is dus zaak om een stoeltje te bemachtigen uit de jaren 1946 tot 1956. Aan kleuren kun je de leeftijd ontdekken. De doffe kleuren zijn het oudst, de heldere en zachte kleuren volgden later. De oude glasvezel stoel is zeker niet ‘glossy’.

Stickers
test

Een sticker

Zit er een sticker, stempel onder de zitting, dan is dit zeker een goed teken. In geval van Eames stoelen zijn deze stickers rood, wit/crème en of zwart. Op deze stickers staat het logo van Herman Miller. Een gestileerde M (een kroon achtige vorm met spitse punten) en vaak de plek waar deze is geproduceerd (Zeeland, Michigan of Californie). Daarnaast kan er ook nog Zenith Plastics op staan. Deze firma produceerde de glasvezel zittingen. Op de houten stoelen staat vaak Evans, zij vervaardigde de triplex onderdelen. Vaak staat er ook nog opgeschreven welk model het is. Eames had daar een 3 letterige code voor bedacht. Bijvoorbeeld de LCW / LCM / DCM. L staat voor low, D voor dining, C voor chair en W voor wood, M voor metal.

test

Originele details

Voor een verzameler is het ook echt het leukst om een zo origineel mogelijke stoel te vinden. Vaak zijn schroeven, rubbers of voetjes in de loop van de tijd vervangen door nieuwe, maar dat wil je liever niet. Juist omdat veel stoelen ooit met de hand zijn gemaakt (ook al was dat voor die tijd al massaproductie), is het heerlijk om te ervaren dat de stoel in al zijn details de tijd en gebruik overleefd heeft.

Maar mocht je een onderdeel missen of kapot zijn en deze wilen vervangen met een nieuw onderdeel dan kan dat via designonderdelen.nl of mancha.demon.co.uk

onderdelen

Eames Lounge Chair
test

Alle ontwerpdetails kloppen

Het lijkt heel triviaal, maar een belangrijke test of een stoel een kopie of het origineel is, is het checken van de ontwerpuitgangspunten. Zo zijn de frames van de buisstoelen van Breuer altijd ononderbroken. Bij de houten stoelen van Rietveld zijn geen koppelstukken zichtbaar. De multiplex stoeltjes van Jacobsen bestaan uit één stuk. En voor Eames geldt het volgende:

  • Bij de ottoman van de loungechair (Eames) zitten maar 4 poten in tegenstelling tot de stoel (vijf poten). Vaak heeft de gekopieerde ottoman vijf poten.
  • Bij gebruik van leer zal dit ook echt leder zijn.
  • Ook aan de kwaliteit van het hout is veel af te lezen. Eames gebruikte Palissander, kersen, noten of rozenhout.
  • Het aluminium is gegoten en dus nooit hol.
  • De doppen/glijders die op de grond steunen zijn verstelbaar.

Kortom, met een beetje geduld is altijd wel uit te zoeken wat de originele details zijn. Op youtube zijn een aantal filmpjes te vinden over dit onderwerp Findmetheoriginal.
En…

Heeft je stoel alle tests doorstaan en vraag je je af of je een goede prijs betaalt?
Gaat het om een impulsaankoop? Bedenk altijd wat jij de stoel waard vindt en wat jij er maximal voor wilt uitgegeven. Ik hanteer altijd de volgende regel. Een stoel is waarde vast, dus ben je ‘m beu dan verkoop je hem toch weer. Maar over het algemeen koop je een designstoel voor het leven. Deel het aankoopbedrag door het aantal dagen dat je (normaal gesproken) te leven hebt … Twan stoel schoonmakenRestaureren Diamond chair van Harry Bertoia (Knoll)Volgende week…

In de laatste column geef ik een overzicht van mijn geliefde plekken waar ik zelf menig stoeltje kocht of in de toekomst hoop te scoren …  1. Intro
  2. Wat is er leuk aan het verzamelen van stoelen18 mei
  3. Waar moet je op letten25 mei
  4. Places to be3 juni