Graag stel ik je voor aan Visual Editions, een nieuwe uitgeverij uit Londen. Anna en Britt steken al hun creatieve energie in 'beautifuly, lovingly, wonderfully written and crafted books’. Een uitgeverij die zich specialiseert in Visual Writing. Geen boeken over bijzonder ontwerp, maar bijzonder ontworpen boeken. Anna geeft je een persoonlijke introductie:

We’re a new book publisher based in London. We publish books with what we call “visual writing”, books where the writing feeds into the visuals and the visual feed into the writing. Our books are about a different kind of writing and reading experience. Tree of Codes, for example, is our second book, by Jonathan Safran Foer, goes beyond the idea of a book as an object. This is a book as an experience.

Inmiddels zijn er twee boeken uitgebracht (en zijn er twee nieuwe in de maak), de een nóg indrukwekkender dan de ander. Het eerste boek laat hun liefde voor het gedrukte boek al aardig zien:

The life and Opinions of Tristram Shandy, gentleman

The life and Opinions of Tristram Shandy, gentleman

Dit boek, voor het eerst gepubliceerd eind 18e eeuw, bestond ooit uit 9 delen en is nog steeds een van meest 'hedendaagse’ boeken tot op de dag van vandaag. Dat hedendaagse ontleent het boek voornamelijk aan hoe het, voor die tijd, bijzonder goed was ontworpen, en daardoor ook bijzonder goed bleek weg te lezen.

Helaas verloor het boek haar magie door de jaren heen, omdat deze steeds goedkoper en lelijker als 'classic edition’ werd uitgegeven. Reden voor Visual Editions het boek in ere te herstellen. Zij vroegen ontwerpbureau A Practice for Everyday Life de klassieker nieuw leven in te blazen. Het resultaat is heerlijk verfrissend:

The life and Opinions of Tristram Shandy, gentleman
The life and Opinions of Tristram Shandy, gentleman
Boek
The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman

Uitgeverij
Visual Editons

ISBN
978-0-9565692-0-2

Prijs
€ 25,00

Aantal pagina’s
688

Taal
Engels


Tree of Codes

Het tweede boek is een van de meest indrukwekkende en revolutionaire publicaties die ik ooit heb gezien. Als je Fontanel goed in de gaten hebt gehouden, zag je al iets voorbij komen. Eerst maar eens de reacties van een aantal willekeurige mensen op straat:Groots experiment
Het tweede boek is een groots experiment van Jonathan Safran Foer en Visual Editions op het gebied van die-cutting. Het concept werd uitgedacht waarin de fysieke relatie tussen bladzijden worden herontdekt, en hoe deze kan bijdragen aan een verhaal van betekenis. Uiteindelijk besloot Jonathan Safran Foer een bestaand werk te gebruiken en er letterlijk een nieuw verhaal uit te snijden. Zijn favoriet: The street of Crocodiles (Bruno Schulz) moest de operatie ondergaan.

Grootsere uitdaging
En hier komt mijn respect voor de kleine uitgeverij uit Londen: élke drukker weigerde de twee vrouwen achter Visual Editions met schaterlach en een antwoord waar geen speld tussen te krijgen was: “the book you want to make just cannot be made”. Uiteindelijk vonden Anna en Britt heil bij onze zuiderburen. Die Keure uit Brugge ging de haast onmogelijk uitdaging aan om een boek te drukken met op elke pagina een andere die-cut. Zie hier de indrukwekkende making of:

Het resultaat is verbluffend. Na een jaar lang uitproberen en proto-types verscheen een aantal maanden geleden Tree of Codes, een nieuw verhaal door Foer gesneden uit de woorden van Bruno Schulz.

Tree of Codes Tree of Codes
Boek
Tree of Codes

Uitgeverij
Visual Editons

ISBN
978-0-9565692-1-9

Prijs
€ 35.00

Aantal pagina’s
134

Taal
Engels

» Koop het boek hier