Ga er, als schrijverstrio, maar eens aan zitten: a visual history of typefaces and graphic styles. Waar deel 1 aan ons voorbij was gegaan, willen we je graag volume 2 presenteren dat een typografisch overzicht geeft van al het schoon tussen 1901 en 1938 ontworpen.


Twee Nederlanders (Cees de Jong en Jan Tholenaar) en een Amerikaan (Alston Purvis) hebben deze indrukwekkende tweeluik samen weten te stellen. Dit tweede deel staat bol met alle hoogtepunten tussen de jaren 1900 en 1940. Steeds meer letterontwerpers wilden expressie uiten in de letters zelf, maar tegelijkertijd ontstond een tegenstroom dat resulteerde in functionele, geometrische vormen. Schreefletters plaatsmakend voor schreefloze, elementaire typografie. Hoofdletters zonder fratsen. In deze tijd stond ook de opkomst van nieuwe druktechnieken centraal:

“After the 1930s the golden age of type-foundry specimens came to an end, and the production of new specimens was reduced to a trickle. The appearance of phototypesetting in the 1960s signaled the death knell for most of the great foundries and heralded a dramatic and irrevocable change on the typographic scene.”


Download afbeeldingen

Jan Tholenaar heeft zijn indrukwekkende privé collectie ter beschikking gesteld dat stuk voor stuk op hoge resolutie is ingescand. Alle afbeeldingen kun je downloaden (1400 stuks) op de website van Taschen middels een uniek pasje met inlog code die je bij het boek krijgt.

De norm gezet
Deel 1 van de tweedelige serie is ook zeker de moeite waard, want beide boeken staan vol met heel, veel, sterk beeld. Vaker wel dan niet ondersteund door een korte tekst dat uitlegt waar je naar kijkt. De introductie, geschreven in Engels, Duits en Frans, zegt wel iets over de status dat het boek probeert op te zoeken.

Taschen keycard

Het pasje waarmee je toegang hebt tot 1400 afbeeldingen op de Taschen website

Type. A visual history of typefaces and graphic styles

De geschiedenis in een notendop
De introductie is een nice read als je je typografische kennis van een stevige fundering wilt voorzien. Beginnend bij het begin, de 15e eeuw, waar vanuit daar de Amerikaan je meeneemt door alle mijlpalen in de letterzet geschiedenis. Van Gutenberg tot Claude Garamond, van William Caslon tot John Baskerville.

Tussen de regels van de internationale allure door komt een sterke Nederlandse invloed de hoek om kijken. Een innovatieve invloed. De voorlopersrol. Niet de meeste bekende letters of ontwerpers komen uit Nederland, maar vaak wel de bron van een bepaalde beweging of uitvinding. Echt een tof stuk dat je in een tiental pagina’s op de hoogte brengt van onze typografische geschiedenis.


Diepgang maakt plaats voor beeld
De tekstuele diepgang houdt op bij de introductie, want daarna is het vooral beeld dat de aandacht opeist. Omdat het werk chronologisch is ingedeeld, kom je er al bladerend achter hoe de typografische beeldcultuur zich heeft ontwikkeld. Zoals je nu sterke trends ziet in de typografie, zo zie je dat ook toen terug. En de in elkaar overlopende trends van toen, bewijzen zichzelf tachtig jaar later opnieuw. Binnen die trendreeks krijgen de meer onbekende, eigen en verfijnde lettertypes van toen veel aandacht, en dat maakt het boek worth while.

Type. A visual history of typefaces and graphic styles

Type. A visual history of typefaces and graphic styles

Juweel in je boekenkast

Je moet wel een zwak hebben voor ‘de letter’, want ik kan me voorstellen dat anders je aandacht wat verslapt. Maar elke zichzelf respecterende grafisch ontwerper zal hier van smullen: duizenden lettertypes, allemaal in prachtige staat afgebeeld. Een super fundering én inspiratiebron voor de zoektocht naar die éne letter. Echt zo’n boek dat je aan het begin van een project er even bijpakt ter inspiratie, om er vervolgens achter te komen dat je veel te lang in je boek verzonken bent.

Met dank aan Lowman voor de heads up.Boek
Type. A Visual History of Typefaces & Graphic Styles, 1901-1938Uitgeverij
Taschen (importeur: Librero)

ISBN
978-3-8365-1514-6

Prijs
€ 39.99

Aantal pagina’s
360

Taal
Engels, Frans, Duits