Tijdens TodaysArt vind je voorlopers in kunst, muziek en technologie en combinaties van deze drie. Den Haag zet zichzelf op de kaart. En dat moet ook wel, willen ze Cultural Capital zijn in 2018. Goed om je heen kijken is een vereiste want het gebeurt zeker niet allemaal op ooghoogte.

TodaysArt 2010

Robovox ontvangt alle bezoekers hartelijk, mits je een welkomstwoordje naar hem smst. De Robot en de Greenhouse bar, ingericht door Sebastien Wierinck, zijn de centrale elementen op het Spui, de locatie in Den Haag.

Anke Eckhardt creëert vorm door geluidsgolven. Een hard geluid, van een vrij hoge tot een behoorlijk lage frequentie, landt op je hoofd, je schouders en uiteindelijk de grond. Met een inkteruptie als gevolg.

Anna Eckhardt

TodaysArt 2010‘Laat iemand zichzelf zien en mensen vinden het meteen mooi.’ Waarom kijken mensen zo graag naar zichzelf en elkaar? Matthias Oosterik filmt mensen en projecteert de film direct naar de vakjes in zijn Mondriaan geïnspireerde vorm. De verschillende timing en het element van herhaling doet bezoekers experimenteren.

TodaysArt 2010

De performance van Structet is onderdeel van het xclusive programme. De belofte van crossovers van kunst, muziek en technolgie maakt Structet zonder meer waar. TodaysArt omschrijft Structet als ‘an army of hidden musicians’. Een betere omschrijving heb ik niet. Het is geweld, het is stilte voor de storm, het is gecontroleerd en het overdondert. De compositie van geluid en visuals vormt een overweldigend geheel.

Het festival voelde hier en daar wat onbestemd aan. Veel ruimte en afgezien van de vele voorstellingen en films, vrij weinig te zien. Dat maakte de interpretatie ingewikkeld, want ik wist niet of ik het gewoon niet begreep of dat het festival de locatie ‘op de groei had gekocht’. Op het programmaboekje staat een infographic waaruit blijkt dat de marketinginkomsten zijn afgenomen over de jaren en de grootte van het festival ook. Dat kan ermee van doen hebben. Inhoudelijk vond ik sommige dingen weer wel interessant, maar ‘een bedoeling’ kwam niet heel duidelijk over.Mirte Meeus“Mirte Meeus is socioloog en studeerde Media en Journalistiek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Als freelance editor schrijft ze onder andere over cultuur en design.”