Ter gelegenheid van het Rietveld jaar (wat 2010 zichzelf nog eventjes mag noemen) werd er groots uitgepakt in het Centraal Museum te Utrecht. Want daar is, vanaf eind oktober, een uitgebreide tentoonstelling over één van Neerlands meest iconische ontwerpers te zien. Rietvelds Universum belicht bekend en minder bekend werk, toont zijn werkproces en de invloeden van zijn tijdgenoten. Het geeft een beeld van Rietvelds bijdrage aan 20ste-eeuwse architectuur en design.

Rietvelds Universum begint met een lange gang, een aanloop naar de tentoonstelling. Op de muren staan quotes van zijn collega’s. De één nog lovender dan de ander, de verwachting verhogend.

Om alvast in de sfeer te komen zijn er de Rietveld One Minutes. Een bioscoop zaaltje met 30 uiteenlopende en creatieve korte films van 60 seconden, allen met ‘iets’ van Rietveld als onderwerp. Erg divers en vermakelijk.

Impressive


Bekende én minder bekende werken
De tentoonstelling bestaat voornamelijk uit een diverse combinatie van schetsen, maquettes van bouwwerken en stoelen. Van de bekende klassieker, komen veel verschillende uitvoeringen langs. Gelukkig hebben minder bekende objecten ook een plek gekregen.

Alsof Gerrit zelf op de praatstoel zit
In het begin van de vorige eeuw heeft Rietveld in het Stedelijk Museum een tour van zijn eigen werk gegeven, waarbij hij verschillende van zijn stukken van toelichting voorzag. Erg cool is dat die tour is opgenomen en dat de audio fragmenten in de huidige tentoonstelling bij de desbetreffende werken te horen zijn. Dit biedt een extra dimensie en wekt veel van de werken tot leven. Alsof Gerrit zelf op de praatstoel zit.

Ook werk van tijdgenoten
Er is voor gekozen om naast veel van zijn eigen werk ook werk van tijdgenoten te tonen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Frank Lloyd Wright, Le Corbusier en Theo van Doesburg. Soms liep hij voorop, andere keren is hij zichtbaar door hen geïnspireerd geraakt. Een leuke extra blik in de heersende tijdsgeest.

Bouw je eigen klassieker in de Rietveld Werkplaats

Als mooie afsluiter is er de Rietveld Werkplaats, waar je na het ronddwalen en kijken de mogelijkheid hebt om, middels een bouwtekening en wat houten blokjes, je eigen replica van Rietvelds klassiekers te maken. Ontzettend leuk uitgevoerd en een sympatieke manier om de bezoekers nog meer te betrekken bij zijn werk.

Rietveld's UniversumUitgebreide publicatie bij de tentoonstelling
Het boek dat bij de tentoonstelling hoort is een uitgebreide publicatie die op zeer wetenschappelijke en diepgaande wijze verschillende facetten van Rietvelds werk uiteen zet. Een aantal prominente kenners hebben essay’s geschreven, ieder over een ander onderwerp. Voor de leek is het boek wellicht wat te diepgaand en heftig, voor de expert een perfecte manier om nog meer te weten te komen.Boek
Rietveld’s Universum

Uitgeverij
NAI Publishers

ISBN
978-90-5662-745-4

Prijs
€ 39,50

Aantal pagina’s
Paperback, 272 pagina’s

Taal
Nederlands en Engels

» Koop het boek hier