Regelmatig krijg ik de vraag van niet-wacom gebruikers: “is dat nou wat, zo’n pen? En zo ja, welke moet ik dan nemen?” Tijd om de Wacom Bamboo eens uitgebreid onder handen te nemen. Ik heb de nieuwe Bamboo meer dan een maand getest, en hieronder lees je waarom een Bamboo niet alleen voor beginners behoorlijk handig is.

Bamboo Pen, Touch, Pen & Touch, Fun & Craft
De Wacom Bamboo komt in maar liefst 5 (!) varianten. Althans, 2 verschillende modellen die met verschillende pakketten zijn gebundeld. Het verschil tussen de 2 modellen zit hem vooral in het formaat van het tablet. De zwarte Bamboo heeft een actief gebied van 147mm x 91mm. De zilverkleurige Bamboo Fun is net een maatje groter, met een actief gebied van 216mm x 137mm.

Het verschil tussen de pakketten zit vooral in de extra’s die je er bij geleverd krijgt. Verwarrend: de Bamboo Touch wordt zonder pen geleverd, de Bamboo Pen en Bamboo Pen & Touch worden wel met pen geleverd. Waarom je alleen een groot touchpad zou kopen is mij niet helemaal duidelijk. Juist de pen is hetgeen dat nou juist de meerwaarde is van een Wacom ten opzichte van een ander inputdevice.

Waarom je alleen een groot touchpad zou kopen is mij niet helemaal duidelijk.

Een overzicht van precieze verschillen tussen de pakketten vind je hier.

Knoppen & Comfort
Wacom’s bestaan al een behoorlijke tijd, ze hebben zich met name in de grafische industrie bewezen als een uitermate geschikte tool om precies mee te werken. De Bamboo bestaat alweer een paar jaartjes. Maar dit nieuwe model is er qua design een stukop vooruit gegaan. Nieuw is de 'papierfeel’, het tablet is wat ruwer dan je misschien gewend bent. Dat is even wennen, maar voelt daarna goed aan. Verder heeft het tablet 4 knoppen die je kunt toewijzen zoals rechtsklikken, exposé (Mac OSX) of de backbutton van je browser. Niet onbelangrijk: het tablet kun je zowel instellen voor links- als rechtshandig gebruik. Verder is het tablet licht, dun en dus ook makkelijk in je tas mee te nemen.

485

Pen
De pen is solide en niet te zwaar maar zeker ook niet te licht. De pen is drukgevoeliger en preciezer dan alle andere vergelijkbare tablets van concurrenten. Daarmee kun je vooral in Photoshop heel nauwkeurig werken met brushes, alsof je een echt penseel gebruikt.

Groot voordeel van de pen: geen batterijen nodig! Dus nooit het geklooi met reserve batterijen. De pen is uitgerust met twee knoppen die je allerlei functies kunt toewijzen, net zoals je dat bij het tablet kunt.

De 'papier-feel’ van het tablet heeft ook een keerzijde: de tips van de pen slijten behoorlijk snel. Na een maand had ik al een aardig afgesleten tip. Je krijgt er dan ook een setje extra tips bij, maar 1-2 maanden per tip is nog steeds erg kort.

Wacom Tip

Een schuine tip na 1 maand gebruik

Wacom Pen

Ik gebruik zelf al wat langer een Wacom, ongeveer sinds mijn polsen de eerste tekenen van RSI begonnen te vertonen, en ik gebruik eigenlijk nooit meer een muis. Want behalve bij het dagelijkse ontwerpwerk in Photoshop, Illustrator of whatever, is een pen ook erg comfortabel in het overige computergebruik. Het vasthouden van een pen is een natuurlijkere houding dan van een muis. Wat alle buttons betreft ben ik misschien saai, maar ik heb ze altijd ingesteld als rechter- en middelste muisknop omdat dit in de praktijk met allerlei verschillende programma’s toch het beste werkt.

Het widescreenformaat van het tablet voldoet, maar als je met meer dan 1 monitor (of een 24” monitor) werkt zou ik je wel de Bamboo Fun aanraden. Omdat dat tablet groter is, heb je ook meer controle bij hoge resoluties.

Touch?
Nieuw bij de Bamboo is het multitouchpad. Je kunt er net zoals de multitouchpads van de Macbooks meerdere dingen mee. Je kunt onder andere scrollen, draaien, in- en uit zoomen. Leuke gimmick, maar het voegt niet echt meerwaarde toe. Het touchpad is net niet 'snappy’ genoeg om er echt lekker mee te kunnen werken. Het is een probleem dat je bij soortgelijke technologieën ziet terugkeren, doordat alles net een fractie te laat of inaccuraat reageert wordt het niet echt bruikbaar. En je hebt er ook een pen bij gekregen, dus waarom zou je die niet gebruiken?

Ik had liever gezien dat ze bijvoorbeeld 25 euro goedkoper waren in plaats van dat ik er met twee vingers een foto mee kan draaien. Wacom mikt hiermee op een doelgroep die doorgaans geen Wacoms gebruikt en hoopt volgens mij zo een graantje mee te pakken van de huidige mulitouchhype. Je kunt je dus afvragen of het een marketinggedreven beslissing is of een functionele.

Pluspunt voor de software: een Wacom is (bijna) plug 'n’ play. CDtje erin, drivers installeren en klaar. En voor de controlefreaks zijn er genoeg instelmogelijkheden. Van de drukgevoeligheid van het scherm, tot de aanraaksnelheid van het tablet.

Wacom Tablet

Het tablet is licht, dun en dus ook makkelijk in je tas mee te nemen.

Conclusie
Met een aanschafprijs van rond de 70 euro heb je een prima tablet. De Pen & Touch is een goede keuze als je nog niet eerder met een pen hebt gewerkt, maar ook niet bereid bent om een hoog bedrag neer te tellen voor een tablet. Maar ook als je al de grotere, betere (en veel duurdere) Intuos of Cintiqs gewend bent, kan de Bamboo handig zijn als je vaak buiten de deur werkt.

De Bamboo Fun is ook de moeite waard, al zullen de meeste Fontanel-lezers weinig hebben aan meegeleverde extra’s als Photoshop Elements en Corel Painter Essentials. Liever dus een versie die goedkoper is, maar zonder alle extra bijgeleverde software.

Het werken met een pen heeft even wat oefening nodig. Als je alles goed naar wens hebt ingesteld en een weekje of wat hebt geoefend, dan is een Wacom Bamboo een apparaat dat je workflow een stuk aangenamer maakt.