Vorige week dinsdag 25 mei was het GDFB Seminar in de Mezz. Een hele dag lezingen rond het GFDB-thema Decoding. Met onder andere de sprekers Thomas Costa (Lust), Michiel Schuurman, Sven Ehmann (auteur Dataflow 1 & 2), Luna Maurer, Roel Wouters en Karsten Schmidt (PostSpectacular). Dat beloofde wat dus.

Hans Bouwknegt & Thomas Castro

Aan Dr. Hans Bouwknegt de eer om het spits af te bijten. Hij vertelde over decoding, mediatheorie en het huidige media landschap. Helaas voor Hans was hij de eerste en was het daarom voor hem lastig te peilen wat het publiek wel of niet zou begrijpen. En met verwijzingen naar The Matrix scoor je altijd goed.

Thomas Castro (LUST) begon zijn talk op ongebruikelijke wijze met het zingen van Daisy Bell. Thomas presenteerde vooral de projecten van Lust en het werd al snel duidelijk dat 'decoding’ als een rode draad door al het werk van Lust loopt. Natuurlijk werd Projector Spectre IV getoond.

Thomas eindigde met een stervende HAL9000. Ik weet niet of iedereen de grap snapte, maar het zei wel veel over het werk van Lust.

Michiel Schuurman & Sven Ehmann

Na de break was het aan Michiel Schuurman. Het was de eerste keer dat Michiel zoiets deed, en dat merkte je. Toch was zijn onervarenheid niet storend, want zijn werk is ijzersterk. Daarom was het extra tof om het in detail door hemzelf uitgelegd te zien worden.

Sven Ehmann, auteur van onder andere Data Flow, vertelde over de exponentieel groeiende hoeveelheid data in onze maatschappij. Hij gebruikte het (overigens uitstekende) artikel 'Data, data everywhere’ uit The Economist als rode draad (helaas heb ik geen link naar The Economist). Zijn verhaal zat goed in elkaar, maar zeker het eerste deel van zijn talk was wel heel erg droog. Hij leek te vergeten dat de zaal vol zat met visueel ingestelde mensen. Iets meer 'eyecandy’ om het abstracte verhaal te ondersteunen, had voor veel mensen zeker geholpen.

Roel Wouters, Luna Maurer & Oliver Vodeb

Na de tweede break was het tijd voor Luna Maurer en Roel Wouters. En met hun weet je nooit wat je kunt verwachten. Als experiment hadden ze de zaal in twee delen gesplitst, man en vrouwen apart. Vervolgens hebben ze twee microfoons door de vakken laten gaan en kreeg iedereen de opdracht om een deel van de presentatie voor te lezen. Een beetje vreemd, maar het werkte wel lekker. Gezien het thema van de dag ging het natuurlijk over hun Conditional Design Manifesto. Tof!

Oliver Vodeb slides

Stevige statements van Oliver Vodeb.

Oliver Vodeb is socioloog, communicatie- en designtheoreticus en creatief directeur van Poper studio in Ljubljana, Slovenië. Daarnaast weet hij ook feilloos mensen op de kast te jagen. Oliver had een sterk verhaal over waarom oa. Design Award Shows slecht zijn voor de industrie. Maar echt spannend werd het toen hij een poster, die door een internationale jury was verkozen tot beste poster in een posterwedstrijd over global warming, afkraakte en daar tegenover een PETA achtige poster sterk noemde. Dit leverde een leuke discussie en vooral veel lichtgeraakte ontwerpers op.

Karsten Schmidt

Karsten Schmidt was vanuit Londen overgekomen om zijn werk te presenteren. Karsten programmeert al meer dan zijn hele leven. Zijn roots liggen in de demoscene, maar hij heeft ook een liefde voor bijvoorbeeld typografie. Door problemen in stukken te breken en te benaderen als een programmeur, komt Karsten met spectaculair, innovatief werk.

De 'making of’ van de commercial die hij samen met Universal Everything heeft gemaakt voor Audi was impressive. Karsten bewijst dat techniek en wetenschap perfect te combineren zijn met creativiteit en design.

Een perfecte afsluiter van een hele inspirerende dag. De diverse selectie sprekers waren van hoge kwaliteit en door de redelijk kleine zaal was de drempel om vragen te stellen voor veel mensen ook laag. Zeker voor (meerdere) herhalingen vatbaar!

Een speciale vermelding verdienen de intro’s gemaakt door WITH. Deze stop-motion intro’s waren heel tof gemaakt. Bekijk ze allemaal op GDFB.tv.

Het hele seminar is opgenomen, check GDFB.tv voor de video’s, of scroll omlaag voor alle video’s. Op mijn Flickr-account vind je nog een set met foto’s van het seminar.

» GDFB.tv
» Graphic Design Festival BredaHans Bouwknegt

Lust (Thomas Castro)

Michiel Schuurman

Sven Ehmann

Roel Wouters & Luna Maurer

Oliver Vodeb

Karsten Schmidt