Iedereen die weleens tussen Kunst en Kitch kijkt, kent het droomscenario: het oude prulletje dat al jaren op zolder stond, wordt door een expert getaxeerd als topstuk met een waarde waar monden van open vallen.

Als stoelenliefhebber en verzamelaar is er natuurlijk niets mooiers dan in je eigen Kunst en Kitch succesverhaal te spelen. In een kringloop, rommelmarkt of meubelwinkeltje vind je een niet erkend pareltje, een topstuk dat van een topontwerper blijkt te zijn. Op welke plekken dit scenario nog een kans heeft?

Diamond Chair

Mensen die snel succes zoeken, moet ik teleurstellen.
De gouden tip is namelijk niet één plek zoals een internetsite, specifieke rommelmarkt of (kringloop)winkel. De gouden tip is simpeler dan dat: doorzettingsvermogen en continu je ogen openhouden. Veel en geregeld kringlopen, rommelmarkten en (vintage) stoelenwinkels bezoeken is echt de beste strategie!

Een andere tactiek die zijn vruchten afwerpt: vraag bij elke vintage winkel waar je komt hoe zij nou aan hun spullen komen. Zo kom je steeds meer te weten over het netwerk van beurzen, markten en obscure zaakjes uit de sector.

Zelf houd ik precies bij waar ik ben geweest en of het een plek met potentie is. Eigenlijk werkt het niet anders dan iens.nl, iedere plek geef ik een cijfer. Hieronder vier categorieen met elk wat plekken met potentie. Niet altijd omdat ik er iets heb gekocht, maar soms ook omdat ik verwacht er ooit iets moois te vinden.


Obsessie voor stoelen


test

Kringlopen


Kringloopwinkels zijn eigenlijk te gek. Hoewel het in deze (economische) tijd steeds gebruikelijker wordt voor mensen om naar de kringloop te gaan, hangt in deze zaken vrijwel altijd nog een gevoel dat je zomaar iets prachtigs tegen het lijf kan lopen.


Westfriesebeurs

Oostblokker (dichtbij Hoorn)
Hier vond ik mijn laatste aanwinst. In een hoekje stond een stoel van Pierre Guariche (Meurop). Een prachtig stoeltje uit 1960. Een plastic gebogen zitting met een zwart metalen frame.
» www.westfriesebeurs.nl

Selectie van mijn stoelen

Kringloop Rataplan

Alkmaar
Nog nooit een stoel gekocht. Maar dit is voor mij zo’n plek die ik graag in de gaten houd. Hier komt zoveel meubilair binnen dat moet een keer raak zijn.
» www.kringlooprataplan.nl

Noppes Kringloopwinkel

Wormer
Hier vond ik een Eames (Herman Miller) zwarte glasfiber stoeltje met fonda onderstel voor 15 euro …
» www.noppeskringloopwinkel.nl

Obsessie voor stoelen

Mama Mini

Groningen
Je moet er wel een stukje voor rijden, maar dan heb je ook wat.
Ik kwam thuis met 2 stoelen. Een Revolt van Friso Kramer (De Cirkel) uit 1953 en een K7 van Cordemeyer (Gispen) uit 1970
» www.mamamini.nl

De Paorter

Venlo
Jaren geleden kocht ik hier 4 polyester kuip fauteuils met zwarte lederen bekleding en een draaibaar metalen onderstel. Later ontdekte ik dat het bijzondere Friso Kramers zijn.


test

Internet

Waar internet eerst een bron van mooie vondsten kon zijn wegens onbekendheid bij de verkoper, is dit voordeel inmiddels verdwenen. Mensen weten vaak wat ze in huis hebben staan juist omdat de ‘waarde’ van een stoel makkelijk te vinden achterhalen is via internet. Marktplaats is daarmee zelden de plek waar je makkelijk een mooie stoel op de kop tikt voor weinig. Simpelweg omdat iedereen denkt/hoopt/wil rijk te worden door te verkopen via marktplaats.

Wel is internet dé plek voor vooronderzoek. Achterhalen wat de kenmerken horen te zijn van een stoel, prijzen vergelijken of ontdekken welke winkeltjes er zijn rondom je vakantiebestemming…

Handige sites zijn architonic.com en designaddict.com. Hier kun je alles vinden over hedendaags design uit de 20de en 21de eeuw.


Moet Kunsten en Stoelenwinkel
test

Meubelwinkeltjes


Natuurlijk kom ik ook graag in de winkeltjes waar ze alleen maar vintage meubeltjes verkopen. Ik loop hier vaak rond omdat het kleine musea zijn (in tegenstelling tot een museum mag je nu wel op de stoelen zitten) en het zijn ook een realtime encyclopedieen. De eigenaren zijn vaak ook echte liefhebbers en hebben altijd prachtige verhalen.

Van dit soort winkeltjes zijn er ontelbaar veel, maar vaak erg duur. Een super deal zal je hier niet snel maken. Wel zijn dit soort plekken heel goed om inspiratie op te doen en te verkennen welke stoelen je graag zou willen hebben.


Moet Kunsten

Arnhem
Dit is een plek waar ik erg graag kom. Lekker groot, de winkel heeft zeker niet de meest obscure stoeltjes maar zijn daarintegen wel goed geprijsd. Zo kocht ik daar in 2007 een witte LCW van Eames. Voor een bijzonder project zijn er ooit 200 stuks geproduceerd. (On)gelukkigwijs ging het bedrijf failliet en kwamen deze stoeljes in de verkoop terecht. Ik ben één van de gelukkige bezitters van zo’n stoel.
» moetkunsten.nl

Stoelenwinkel

Amsterdam
Zaak van 2 vrouwen die oude stoelen kopen, opnieuw bekleden en doorverkopen. Een kleine zaak aan de Ouwe Schans in Amsterdam met hele mooie spullen.
» stoelenwinkel.nlObsessie voor stoelen

test

Markten

Als je van rommelmarkten houdt, ben je echt in het voordeel als stoelenliefhebber. Zo kocht ik ooit op Koninginnedag twee vlinderstoelen van Jacobsen voor 10 euro en een Gispen kinderstoel voor 5 euro…

In Nederland worden ontelbaar veel rommelmarkten georganiseerd, waarbij vooral de wijkrommelmarkten heel interessant zijn.

Braderie de Lille

Het eerste weekend van September vindt in Lille de grootste rommelmarkt van Europa plaats. Deze is oprecht gigantisch. De vrijmarkt op Koninginnedag in Amsterdam is er helemaal niets bij. De hele stad staat in het teken van de markt en dit gaat 2 dagen non-stop door. Echt een belevenis om een keer bij te zijn!Gispen Cordemeyer

Ik wens jullie veel geluk en plezier bij het speuren naar prachtige stoelen. Het intense geluk bij het vinden van een stoel is verslavend. Het kan niet anders dan dat de coole herinnering aan hoe jij die mooie stoel in een hoekje van een rare hal in een uithoek van het land hebt ontdekt, blijvend is. En dat verhaal geef je samen met de stoel door aan de volgende generatie …