Niek Pulles studeerde afgelopen december af aan de Design Academy Eindhoven en Patch up and pull over is een van zijn examenprojecten. Zijn werk werd onder andere opgepikt door David Wilson. In de nieuwe videoclip van SKREAM doet Niek speciaal voor hen zijn ding. Wij interviewden Niek en vroegen hem naar het concept en de uitwerking.

Wat is het concept achter Patch up and pull over?
Patch up and pull over gaat onder andere over het haastig oplappen of aantrekken van kleding. Materiaal experimenten als suggesties voor op het lichaam. Tijdens mijn afstuderen experimenteerde ik veel met materiaal/textiel, op een haastige manier, waardoor er veel ontstond. Ik heb de keuze gemaakt deze experimenten te presenteren in een film.

Niek Pulles

Waarom omvatten de materialen het lichaam zo precies? En dan met name: Waarom het hoofd?
De materialen die over het lichaam glijden zijn suggesties. Soepel, als een tweede huid. Ik wil zoveel mogelijk delen van het lichaam laten zien. Ik heb vaak voor het hoofd gekozen, omdat daar qua vorm en expressie het meeste te vertellen valt. Ook heb ik iets met maskers en het bedekken van je identiteit. Het verschuilen of beschermen ervan. Ik heb een masker van mijn eigen gezicht laten maken en die op de modellen toegepast. Zit ik zelf stiekem ook een beetje in de film.

Waarom wilde je de mode-industrie inspireren?
De modewereld is snel en er gebeurt veel. Door deze wereld te blijven voeden met nieuwe materialen en visuals zullen er verfrissende eindresultaten blijven ontstaan.
Ik wil ontwerpers op nieuwe ideeën laten komen. Een visueel spektakel dat prikkelend is voor ieder oog.

Hoe zijn de prints tot stand gekomen?
Geheim van de smid. Door veel te experimenteren met verschillende inkten in de zeefdrukwerkplaats ontstaan dit soort dingen.


Niek Pulles


Persoonlijk gaf de film me een benauwend gevoel, was dat je intentie? Zo ja, waarom?
Het is wel mijn intentie om een soort shock effect te creëren. Om een beeld te maken waardoor je wordt meegesleept. Of dat nou positief of negatief is, het moet een beleving zijn. Iets wat je niet helemaal begrijpt.

» Heyniek.comMirte Meeus“Mirte Meeus is socioloog en studeerde Media en Journalistiek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Als freelance editor schrijft ze onder andere over cultuur en design.”