Afgelopen weekend stapte Fontanel in de trein om op bezoek te gaan bij het net geopende Antwerpse Museum aan de Stroom (MAS). Misschien heb je het de afgelopen tijd wel zien langskomen, want de PR-machine draaide op volle toeren. Maar dat mag ook wel, want met een oppervlakte van 15.000 m2 en een prijskaartje van 56 miljoen is het museum de nieuwste trots van heel Antwerpen. Maar is het ook de moeite waard?Museum Aan de Stroom

Een gigantische keramisch-rode blokkendoos

Jaren is er gewerkt aan het imposante gebouw, en het resultaat mag er wezen. Een gigantische keramisch-rode blokkendoos van 10 etages hoog met aan de buitenkant een oogverblindend uitzicht over de stad. Aan de binnenkant is het MAS een combinatie van het Nationaal Scheepvaartmuseum, het Volkskundemuseum en het Museum Vleeshuis.

Museum Aan de Stroom

Thematische collectie

De collectie is niet per museum, per regio (of land) of op chronologie georganiseerd, maar per thema. Denk hierbij aan thema’s als ‘machtsvertoon’, ‘wereldstad’, ‘wereldhaven’ en ‘leven en dood’. Zo ontstaat er een mix van verschillende collecties die je niet snel bij elkaar zou verwachten. Elk van deze thema’s had een eigen etage die, ondanks een overeenkomst met de rest, allen een unieke uitstraling hadden.

Museum Aan de Stroom

Museum Aan de Stroom

Museum Aan de Stroom

Next-level levels

Vooral het fantastische interieur ontwerp van deze etages, door B Architecten, zorgt voor een som die meer is dan het geheel der delen. De bekende en fijne letters van Hoefler & Frere-Jones (Archer, Gotham, Champion Heavyweight, etc.) waren erg mooi toegepast en maakten het tot een mooi geheel. De verschillende elementen kende een bepaalde kwaliteit toe aan het tentoongestelde welke de stoffige musea op zichzelf nooit hadden kunnen bereiken.

Museum Aan de Stroom

Over alles is nagedacht

Hoewel het museum uitblinkt in het grootse, is er ook goed nagedacht over de uitwerking van de details. Aan het einde van elk thema stond bijvoorbeeld een boekenkast, met interessante gerelateerde literatuur. Een perfect voorbeeld van denken vanuit de bezoeker. Ook is er de mogelijkheid om via internet een aantal mensen van het museum met webcam door de ruimtes te laten lopen, en een route uit te stippelen die voor jou interessant is.

Museum Aan de Stroom

Uit eerste Hand

Om een extra 3 miljoen te verdienen voor het museum, is het idee verzonnen om aan de buitenkant van het gebouw zo’n 3000 metalen handen (hét symbool van Antwerpen) te plaatsen, die gesponsord kunnen worden door particulieren.

Museum Aan de Stroom

Conclusie

Wat mij betreft is deze bundeling van meerdere musea op een waardevolle manier de toekomst voor de obscuurdere musea, waarvoor het steeds moeilijker is nieuwe bezoekers te bereiken. Op deze manier krijgt zulk werk meer aandacht dan ooit. Het feit dat het geheel zo verrukkelijk was vormgegeven maakt dat het sowieso leuk is om een kijkje te nemen, ook al ben je niet per sé in iets specifieks geïnteresseerd. Een echte aanrader voor iedereen die in Antwerpen is!

» MAS.be

Museum Aan de Stroom