Vandaag precies een week geleden, ging Fontanel Jobs, onze kijk op een vacaturebank, live! Naast een special met meer info over Jobs, lanceerden we ook drie toffe stop-motion animaties. Wij interviewden Jaron en Daan van StudioSpass, de masterminds achter de filmpjes, en vroegen hen een mooie selectie met 'making of’ beeldmateriaal te maken!Wat hebben jullie als briefing gekregen?

De opdracht was het maken van een logo en huisstijl voor Fontanel Jobs. Onze beeldtaal zou het gevoel van Jobs neer moeten zetten. Beeld was – net als bij Fontanel zelf – erg belangrijk. Verder was de briefing eigenlijk helemaal carte blache. Uiteindelijk is hier een visuele stijl uit voortgekomen. Deze gaan we in de toekomst verder uitwerken naar een volwaardige huisstijl.


Hoe hebben jullie deze briefing ingevuld?

Het Fontanel JOBS logo is een uitbouw geworden van het huidige ontwerp, JOBS is dan ook de eerste toevoeging aan het merk ‘Fontanel’. We hebben ervoor gekozen naast de ruit een nieuwe elementaire vorm te introduceren in dit logo, de cirkel.

Naast het logo was er veel beeld nodig. Door drie stop-motion filmpjes te maken hadden we enerzijds mooie viral video’s die gedeeld konden worden, en anderzijds de stills die in de site gebruikt konden worden.


Hoe is het concept ontstaan?

Jobs gaat over vacatures, over werkzoekenden, over het avontuur van een nieuwe baan en over de verschillende disciplines in het creatieve landschap. Dit alles zijn we gaan vertalen naar drie korte scripts. In elk van deze animaties is de cirkel de hoofdrolspeler en tevens het vertrekpunt. Hij wordt telkens op een verschillende manier benaderd om voor een “vacature” te kiezen. Na in het diepe te springen begint zijn avontuur, een ‘rollercoaster ride’ met meerdere subtiele en minder subtiele vakgerelateerde links. Uiteindelijk wordt het vakgebied en de afzender duidelijk in een euforische climax.


Wie heeft in het team welke rol voor z’n rekening genomen?

Wij hebben, als StudioSpass, het concept ontwikkeld en daarnaast de art-direction en productie voor onze rekening genomen. Toen duidelijk werd dat we stop-motion films gingen maken hebben we twee getalenteerde ontwerpers benaderd om de klus te klaren. Simon Scheiber (Trim tab Pictures) is een van de beste animatoren die wij kennen; zeker als het gaat om stop-motion werk. Daarnaast is motion graphic designer Tom van ‘t Hof (NOTWAR) erg goed in het maken van visualisaties, moving storyboards en postproductie. Met zijn allen hebben we de storyboards ontwikkeld, welke door Tom meteen vertaald zijn naar ‘moving storyboards’.

Zoals vaak in ons werk houden we ook graag de optie open voor wat toeval op de set zelf. Hier zijn dus ook nog wat mooie toevoegingen ontstaan. Simon stond als ervaren animator aan het roer bij de opnames. Ik geloof dat we bijna allemaal wel een keer model hebben gestaan. Stop-motion blijf toch altijd een vak apart; 4 uur voorbereiding, een uur schieten en een veelvoud van X aantal fotos voor slechts 3 seconden film. De Edit en Nabewerking zijn door Simon en Tom gedaan.


Hoe zijn de geluiden tot stand gekomen?

Stefan Breuer vertelt: Aan de hand van de eerste ruwe edits heb ik geprobeerd om de sfeer van de filmpjes vast te leggen. Al gauw kwam ik erachter dat de nadruk van de muziek moest liggen op het punt dat het balletje door het gat valt en in de andere wereld komt; daar is actie, dus dat moest benadrukt worden. Zodra ik de sfeer van deze actie-punten te pakken had, ben ik met samples (zowel realistische als wat meer futuristische space-geluiden) de daadwerkelijke acties gaan benadrukken.

Het duurde even voordat ik bij alle filmpjes een zelfde soort climax kon krijgen. Dit hebben we gedaan door elk begin en einde in dezelfde stijl te doen. Om het toch anders te maken ben ik bij elk filmpje van een ander akkoord uitgegaan, wel tevens een prachtig majeur-7 akkoord!

↓ Een selectie van 'making of’ beeldmateriaal↓ Bekijk de 3 stop-motion video’s fullscreen