Als je de designgeschiedenis van Duitsland bekijkt, kom je uit op namen zoals de gebroeders Thonet, Peter Behrens en natuurlijk Bauhaus. Eén naam die zeker niet in dit rijtje van Duitse grootheden mag ontbreken is productontwerper Dieter Rams. Iedereen die zijn werk nog niet kent zal er versteld van staan hoeveel Apple’s laatste meesterwerken geïnspireerd zijn door producten die Dieter, onder leiding van het Duitse electronicamerk Braun, 50 jaar geleden al op de markt bracht. Naar aanleiding van een expositie met al zijn werk werd zijn werk gebundeld voor het nageslacht in Gestalten’s nieuwste: Less and More: The Design Ethos of Dieter Rams.

Vier decennia (van ’55 tot ’95) was Dieter werkzaam bij Braun, eerst als productontwikkelaar, later als hoofd van het Braun Design team. Gedurende die periode is Braun verantwoordelijk geweest voor zo’n 1272 inspirerende producten, waarvan 514 van de hand van Dieter.

Dieter Rams

Een selectie van het werk dat het Braun Design Team gemaakt heeft.

Weniger, aber besser
Naar aanleiding van een grote oeuvre expositie (die plaats vond in het Japanse Suntory Museum en daarna in het Londonse Design Museum) verscheen het boek Less and More: The Design Ethos of Dieter Rams. De titel, die een knipoog geeft naar het bekende Less is More dogma, grijpt terug naar de manier waarop Dieter zijn eigen design aanpak omschrijft: “Weniger, aber besser”. Los vertaald: “Minder, maar beter”.

Dieter Rams

Foto van expositie in het Design Museum (foto via Hypebeast).


Dit zware, meer dan 800 pagina tellende boek dient als naslagwerk voor de expositie en bevat een groot gedeelte aan klassiekers uit Dieter’s glorie dagen. De introductie biedt naast een aantal essay’s ook een uitgebreide German design geschiedenis. Ideaal als je meer over deze stroming wilt weten, iets te hardcore als je voor de mooie plaatjes bladert.

Dieter Rams

Volledige afbeelding met technische product-tekening
Van elk product wordt eerst een foto van een herkenbare hoek, rastereffect of knopje getoond. Een deel inspireert immers meer dan het geheel. Daarna wordt een volledige afbeelding van het product getoond in combinatie met een technische product-tekening. Veel detailfoto’s zijn vergezeld van een interessante anecdote of leuk feitje.

Dieter Rams

De plexiglas cover gaf de Braun SK 4 de bijnaam “Snow-White’s Coffin.”

In Dieters gloriedagen vonden veel van zijn concullega’s dat gebruiksobjecten van natuurlijke elementen gemaakt moesten worden, daar zat immers meer karakter en gevoel in. Dieter was een van de eersten die naast houten producten ook op grote schaal gebruik maakte van plastic. Het wegvallen van de beperkingen die natuurlijke elementen met zich mee brachten opende een wereld aan mogelijkheden voor Dieter en diens design team. Vele klassiekers zijn dan ook van plastic gefabriceerd.

Dieter Rams

Mooi is ook dat de producten op de foto’s een gebruikt karakter hebben. Juist de krasjes op de producten bij de ingezoomde foto’s tonen een bepaalde autenticiteit die huidige productfotografie (I’m looking at you wet floors) soms mist.

Dieter Rams

Het boekontwerp
Hoewel het kartonnen jasje het boek een exclusief verzamelgevoel geeft, voelt de omslag van het boek, gemaakt van multomap plastic, een beetje goedkoop. De pagina’s in het boek bevatten verschillende soorten papier, afhankelijk van het onderwerp van de pagina. Zo zijn alle tekstuele pagina’s gedrukt op extreem dun, doorzichtig papier, waar het grid van de volgende pagina’s te zien is. Dat moet ook wel om de honderden pagina’s nog bladerbaar te maken, maar helaas lijnt het grid door de pagina’s heen niet precies uit. De foto’s daarentegen komen goed tot hun recht op een wat dikker glanzend papier.

Conclusie
Mede door het gigantische succes van Apple en diens producten geniet de bekendheid van Dieter Rams een revival. Een beter moment om een expositie te houden met een oeuvre boek had hij niet kunnen bedenken. Precies op tijd om de oude generatie een nostalgische blik te bieden en de nieuwe generatie te leren hoe tijdloos ontwerp eruit ziet. Kortom een must-have voor jong en minder jong.Boek
Less and More: The Design Ethos of Dieter Rams

Uitgeverij
Gestalten

ISBN
978-3-89955-277-5

Prijs
€ 49,90

Aantal pagina’s
808

Taal
Duits/Engels

» Koop het boek hier