Het stof is al wat gedaald rond de re-design van Items door het jonge design collectief Almanak. Twee weken geleden werd de nieuwe editie met veel trommelgeroffel aangekondigd.


Terecht natuurlijk, want Items is een vast onderdeel in menige designkast en leesbak. Toch zijn wij van mening dat het laatste zegje nog niet gedaan is over het nieuwe jasje, en vandaar, vandaag, onze ongezouten mening.
Nieuw jasje voor Items

Begin deze maand werd de nieuwe vormgeving van 's lands meest bekende ontwerp tijdschrift Items onthuld. Voor het dertigjarige tijdschrift is het erg belangrijk om zo nu en dan een opfrisbeurt te krijgen, aldus hoofdredacteur Max Bruinsma. De thematitel van het eerste nummer 'Revaluation’ verwijst dan ook naar deze nieuwe vorm – een nieuwe interpretatie van het tijdschrift – en naar de inhoud.


Valt over smaak te twisten?

Natuurlijk is het makkelijk om je op te winden over hoe de nieuwe Items er uit zien, zowel in goede dan wel in negatieve zin. Je kan bij wijze van sport het aantal woordafbrekingen per alinea en per pagina tellen. Je kan een tirade houden over korpsgrote versus regellengte versus aantal kolommen versus bladspiegel. Ook kan je plezier uiten over de frisse kleurtjes en of massiefheid van een letter nou positief dan wel negatief is.

Met de overweldigende ontwerpers-dichtheid in ons mini-landje is het überhaupt knap dat iemand deze opdracht aandurft. Want als er één ding is wat Dutch Designers gemeen hebben, dan is dat wel meningen oreren. Maar als er één ding zeker is, om maar even met een cliché te gooien, is dat over smaak zeker te twisten valt.


Hoe moeilijk is het nou?

Maar om de re-design van Items te degraderen tot een discussie over smaak is niet eerlijk. Er lijkt mij namelijk niets moeilijkers dan een magazine over ontwerp te ontwerpen. Moet je neutraal zijn? Een leeg canvas waarin te besproken projecten alle ruimte krijgen? Of moet je juist een statement maken; ‘dit is design, zoals wij dat vinden’. Deze discussie is een variant waar de creatieve wereld natuurlijk dagelijks mee te maken heeft. Denk maar eens aan museumdirecteuren; ‘moeten de muren nou een kleurtje of toch maar wit’? Kijk bijvoorbeeld maar naar de discussie die ontstaat omtrent het nieuwe logo van het Stedelijk Museum Amsterdam.
Maar wat dan wel?

Misschien een dooddoener, maar daardoor niet minder relevant: er is voor een ontwerper niets moeilijker dan zijn eigen huisstijl ontwerpen. En dan voel je bij Items aan alle kanten. Het is het niet niet. De realiteit is dat het tegenwoordig ontzettend moeilijk is om als print medium te overleven. Dat weten we. Dat weten de kranten. Dat weet Items ook. Maar wat doen ze eraan? In het nieuwe ontwerp zie je geen aanstalten om dit doemscenario aan te pakken. Deze Items lijkt achter een trein aan te rennen die al met toenemende vaart het station verlaat.

» Items en Almanak

Vera Butter

Vera Butter is van oorsprong grafisch ontwerper maar doet daarnaast veel meer. Als Master student Design Cultures aan de Vrije Universiteit verdiept zij zich in het fenomeen beeldcultuur. Daarnaast werkt Vera als researcher voor het Graphic Design Festival Breda.