Mick van de Wiel is 25 jaar en van huis uit apothekers assistent. Na zijn opleiding werkte hij een aantal jaar in verschillende ziekenhuizen en bereidde geneesmiddelen voor. Van zalven en crèmes tot parenterale voedingen en chemo.

Gelijktijdig groeide Mick’s hobby uit tot een serieuze bezigheid. Een half jaar na zijn verhuizing naar Rotterdam, nam hij ontslag uit het plaatselijke ziekenhuis en besloot werk van zijn hobby te maken: hij werd aangenomen bij de opleiding Fotografie in het oude bankgebouw van de Willem de Kooning academie. Mick vertelt over zijn portretten, analoge proces en kijk op de opleiding.Wat maakt een portret volgens jou goed?
Ik denk dat een goed portret je doet geloven inzicht te hebben in de geportretteerde, dat het iets weg lijkt te geven, maar ik denk ook graag dat een goed portret iets weg hoort te geven van degene die de foto maakte.
Een gezonde interesse in het persoon dat je portretteert is hierin goed, wat dat betreft ben ik in het algemeen erg geïnteresseerd in mensen en hun levens, maar tegelijkertijd ben ik wel iemand die erg op zichzelf is en ook niet teveel voor een langere periode rond mensen moet zijn.

a 990px image
a 990px image

Hoe ben je erbij gekomen om met film te schieten?
Zeven à acht jaar geleden begon ik (volgens het bekende verhaal) op de oude analoge camera van mijn vader en toen ik eenmaal mijn eerste eigen camera wilde kopen werd dit na wat internet onderzoek een 6×7 middenformaat camera. Dit was destijds nog altijd vele malen goedkoper dan een goed digitaal systeem, vooral omdat in die tijd iedereen hun analoge camera’s dumpten voor digitale. Ik ben het gaan waarderen voor zijn kwaliteiten en het werkt voor wat ik wil.

Maar is het niet wat prijzig voor een student?
Dat prijzige dat begrijp ik niet helemaal waar het vandaan komt, je hoort vaak dat op film schieten veel kost, maar dat hoeft niet en ligt voor het grootste gedeelte aan hoe je fotografeert.

Bij analoog moet je rekening houden met film en ontwikkelkosten, maar ook een scanner als je het wilt digitaliseren. Bij digitaal moet voornamelijk rekening worden gehouden met instapkosten en afschrijfkosten. Mijn analoge camera’s zijn of in waarde gestegen of nog even veel waard als wanneer ik ze kocht.


Vaak wordt er alleen rekening gehouden met een in principe kosteloze foto op digitaal versus een relatief dure foto op film, maar dat is geen volledige en eerlijke vergelijking.


Uiteindelijk heeft dit allemaal weinig te maken met waarom ik op film schiet, ik vind het een prettigere manier van werken en het geeft mij de resultaten die ik wil. Bij digitaal verplaatst de workflow zich al snel naar achter een computer zitten en aan het beeld sleutelen, bij analoog schiet ik het, ik scan het vervolgens in en ik hoef relatief weinig eraan te doen buiten het beeld wat opschonen. Ik heb dus ook niets tegen digitale fotografie of een lyrische liefde voor film, ik gebruik gewoon wat werkt voor mij.

a 990px image

Heb je alle techniek jezelf aangeleerd?
Ja, er waren verder geen mensen in mijn omgeving die serieus bezig waren met fotograferen, maar gelukkig is op internet alles te vinden wat er te leren valt wat de technische kant van fotografie betreft. Ik had de eerst maand bijna niets anders gedaan dan alles lezen wat ik kon vinden op internet over fotografische techniek en meer tijd is denk ik ook niet nodig om de theorie te leren, vervolgens is het een kwestie van doen.

Hoe ervaar je de opleiding van de Willem de Kooning Academie?
De opleiding bevalt me goed, een groot voordeel is vooral simpelweg in een omgeving te zitten waar ik met fotografie bezig kan zijn aangezien dit toen ik nog fulltime werkte steeds meer werd teruggedrongen en dat lag me niet lekker. Ook wordt door de leraren binnen de opleiding regelmatig genoeg ruimte overgelaten voor eigen inbreng. De leraren heb ook vaak wel goede inzichten die tijdens beoordelingsmomenten worden gedeeld.

De doka is super, maar er wordt enkel wat mee gedaan door een handje vol studenten. Mijn klas in het eerste jaar heeft één project gedaan waarbij gebruik van de doka gemaakt moest worden, maar de nieuwe generatie eerstejaars studenten hoefden dat al niet meer. Ik zou graag zien dat die basis in de doka blijft.

a 990px image

Tot slot, welke fotografen inspireren jou?
Er zijn vele fotografen die mij inspireren, maar om enkele te noemen vind ik het werk van Morad Bouchakour, Bharat Sikka en Paul D’Amato erg mooi.

» Mick van de Wiel