GreyTones is een gezamenlijk project waar ontwerpers vanuit alle hoeken van Nederland aan mee werken. Tijdens het Graphic Design Festival kun je de resultaten van dit jaar bekijken. Wij hebben alvast een preview voor je en we vragen organisator Marcel Sloots waarom je deze 5e editie niet mag missen.

Het idee was dat iedereen een klein deel voor z’n rekening zou nemen waardoor we het project ook financieel rond konden krijgen. Zonder geld dus. Zowel ontwerpers als sponsors worden in boeken 'uitbetaald’. Wat we over houden van de boekverkoop wordt weer in de bijbehorende expositie gestoken. Inmiddels doen we het project al weer voor de vijfde keer maar het blijft toch altijd weer een lekker kluif!

Greytones

Waarom is het thema dit jaar MyCity?
Het leek me leuk om een soort stalenkaart van Nederland te maken. Kijken of steden onderling van elkaar verschillen. Een soort citybattle houden. Uiteindelijk is het met de 'battle’ best wel meegevallen. Op een enkele uitzondering na is iedereen best aardig voor elkaar geweest. De meeste steden zijn meer vanuit hun eigen kracht gaan werken.

De ontwerpers hebben zoals altijd carte blanche gekregen voor de invulling van MyCity. Niemand wist van te voren waar de andere steden aan het uitspoken waren. Hierdoor is de uitkomst van het boek tot op het laatste moment een groot en boeiend vraagteken geweest. Ook voor ons.

En waarom zijn juist deze ontwerpers gevraagd om mee te werken aan Greytones?
We kijken altijd of we weer een nieuwe draai kunnen vinden wat betreft de insteek. Eerder nodigde ik zelf alle ontwerpers uit. Dit jaar hebben ik er voor gekozen om voor elke stad één ontwerper of bureau te vragen die zelf weer een team samen heeft gesteld. Je kunt dan vrienden vragen maar misschien is het ook aardig om te kijken of je juist mensen kunt vinden waar je nieuwsgierig naar bent of die je misschien wel als concurrent ziet. Leuke daaraan is dat je op mensen uitkomt die je anders zelf nooit was tegen gekomen.


De Teams

Breda

Breda

Den Haag

Den Haag

Nijmegen

Nijmegen

Rotterdam

Rotterdam

Tilburg

Tilburg

Daarnaast doen Eindhoven, Arnhem, Maastricht, Amsterdam, 's Hertogenbosch en Utrecht mee.


Van 8 – 30 mei is Grey Tones te zien in de StadsGalerij van Breda. Zaterdag 8 mei is de opening van 17:00 tot 21:30.

Check de volledige line-up op de website van Greytones.

» Greytones
» Greytones op Graphic Design Festival.nl