Ieder jaar worden er voor Stop Aids Now! een serie tassen ontworpen en verkocht. De opbrengst ervan gaat naar aidsprojecten in ontwikkelingslanden.

Voor het eerst wordt het Nederlandse publiek gevraagd om creatieve input, vandaar de naam ‘CrowdBag’. Iedereen kon tot 25 mei een ontwerp uploaden op crowdbag.nl. Inmiddels is de winnaar bekend en kun je de tas reserveren.


Begin deze maand is er uit de 10 ontwerpen met de meeste stemmen één winnend ontwerp gekozen door de jury bestaande uit Henk Schiffmacher, Marcel Wanders en Piet Paris. Het winnende ontwerp is gemaakt door Marina Kulik.

Het ontwerp van Marina is iets dat niet direct bij de gemiddelde Fontanel lezer zou passen, maar gezien het medium en de doelgroep weet ik zeker dat deze tas goed zal verkopen. De gestapelde patronen zijn ook erg actueel, het is iets dat je nu in de internationale fashionscene bij diverse ontwerpers ziet terug komen (Masha Reva en Luis Vuitton & Yayoi Kusama bijvoorbeeld). Marina vertelt ons hieronder hoe ze te werk is gegaan.

Dick Bruna Artbag

De Artbag

STOP AIDS NOW! voert campagnes om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij de wereldwijde aidsproblematiek. Eene daarvan is de Artbag, een gelimiteerde tas met een print van een bekende ontwerper of kunstenaar. De Artbags worden sinds 2008 ontworpen en voor €5,- verkocht.

Marina is een Nederlandse kunstenares die full time werkt in Zuid Frankrijk. Ze geeft les in Centre des Arts “Le Hangar” in Chateauneuf de Grasse, ze geeft portret- en modeltekenen en aquarelle. Ze maak o.a. groot formaat abstracte aquarellen, zo ook het ontwerp voor de Crowdbag 'Big Rose’ een kunstwerk van 100×70 cm, een aquarel op handgeschept papier.

Waarom heb je meegedaan aan The Crowdbag?
Ik heb meegedaan aan deze ontwerpwedstrijd omdat ik graag zo nu en dan mijn werk beschikbaar wil stellen aan goede doelen. Aidsbestrijding & voorlichting vind ik superbelangrijk, en dus heb ik op het moment dat ik de oproep las geen moment geaarzeld, en een ontwerp ingestuurd.

Ik heb zelf altijd artbags gekocht, dus voor mij is het een instituut, waar ik mijn naam graag aan wilde verbinden. En tenslotte houd ik van gejureerde wedstrijden – ik vind het fijn om te weten dat er serieus naar mijn werk wordt gekeken (of ik nou win of niet).

Hoe ben je tot dit ontwerp gekomen? Wat waren je inspiratiebronnen
Ik was al een tijdje bezig met een soort onderzoek naar ‘de roos’, het is namelijk een hele sterke vorm en zeer herkenbaar. Je kunt er vanalles mee doen (doorsnijden, blaadjes eraf halen, laten exploderen) en het blijft een roos.

De oorsprong van het ontwerp zoals ik het heb gebruikt voor de artbag lag bij de dood van de 19-jarige David Manassen, waarbij ik het ontwerp heb gebruikt als symbool van liefde en hoop. Ik heb toen banners gemaakt met grote blauwe en oranje rozen waarop zijn naam stond en daarmee was het idee van de ‘patterns’ geboren.

Inmiddels gebruik ik ze heel veel en zoals je ziet blijft het onmiskenbaar een roos. Ik vond het een mooie vormgeving voor een tas, lekker opvallend en herkenbaar voor iedereen.

Hoe was het om een tas te ontwerpen? Heb je weleens eerder een tas ontworpen?
Ik heb alleen de afbeelding ontworpen – en dat was voor de eerste keer een tas! Wel heb ik CD hoezen ontworpen, beschilder ik grote houten kralen en jassen en kinderkleding. En verder ben ik kunstenaar, ik noem mijzelf aquarellista omdat ik voornamelijk met aquarel werk – op handgemaakt papier. Zo ook de roos voor de crowdbag.


Reserveer alvast de Artbag van Marina op Facebook. Of steun Stop Aids Now! direct door een artbag van Victor & Rolf of Dick Bruna te kopen.