12

Animated infographics

Complexe informatie gevisualiseerd

Wat gebeurt er bij een financiële crisis? Hoe kunnen vliegtuigen die zo zwaar zijn toch vliegen? Hoeveel is een miljard dollar? Abstracte vragen die verschrikkelijk lastig over te brengen zijn zonder het gebruik van beeld. Informotion: Animated Infographics heeft als doel heeft dit fenomeen, wat in de laatste jaren geëxplodeerd is als narratief medium, in kaart te brengen en de pijlers van het groeiende vakgebied van te definiëren.

Hoofdstuk A is de introductie en dekt tevens de verplichte eye-candy. Hoofdstuk B legt op een toffe manier meer de nadruk op de basics van het gehele vakgebied. Van presentatievorm, tot perceptie, tot de basiscondities van bewegend beeld. Hoofdstuk C legt meer de nadruk op het narratieve palet zoals camerastandpunten, tijdlijnen, voice overs, etc.

Wat is een boek over digitale infographics zonder een interactieve kompaan? Achterin het boek staat een code om online content te bekijken. Helaas is het inloggedeelte matig uitgewerkt, alle video’s dienen handmatig gedownload te worden. Iets wat een grote afbreuk doet aan de leeservaring, en wat bij deze review zijn vijf sterren kost.

Informotion: Animated Infographics is een zeer onderbouwde publicatie voor iedereen die gefascineerd is door of al werkzaam is in geanimeerde infographics. Het forse prijskaartje van 50 euro zorgt er wel voor dat een relatief selecte groep dit ook daadwerkelijk zal kopen, maar voor de beginners kan dit best wel eens de nieuwe bijbel worden. —Thomas Moes

4 sterren

Informotion: Animated Infographics Tim Finke, Sebastian Manger, Stefan Fichtel, Gestalten, Engels, 208 blz, €49,90 – Bestel bij Gestalten »


7

Street Art

De kracht van minimalisme

De Franse kunstenaar Eltono heeft de afgelopen tien jaar in Madrid gewerkt en woont sinds 2010 in Beijing. In die jaren heeft hij een geheel eigen vormtaal ontwikkeld. Eltono staat bekend om z’n minimalistische, geometrische vormen die in sterk contrast staan met de omgeving waar in ze geplaatst zijn. Maar daardoor toch een geheel vormen.

Line And Surface is het meest complete overzicht van het werk van Eltono tot nu toe. Door ruim 250 foto’s wordt er een goed overzicht gegeven van de diversiteit van Eltono’s werk.

Je ziet goed de overgang van de abstracte ‘tags’ naar werk dat zichzelf ook prima staande houdt in een gallery. Eltono heeft vele galleries en musea gexposeerd, waaronder het Tate Modern en Fundacion Miró. Foto’s van deze (en andere) exposities zijn dus ook in het boek opgenomen.

Toch blijft de kracht van Eltono de straat, daar komt z’n werk het beste tot z’n recht. En dat is gelukkig goed te zien in het boek, het merendeel van de foto’s zijn foto’s van projecten op of rondom de straat. Van een aantal projecten zijn er ook making of foto’s, het is tof om te zien hoe bepaalde projecten tot stand zijn gekomen.

Line And Surface is een must have voor de fans van Eltono. — Erik Gelderblom

3 sterren

Line and Surface Stickit, Engels, 95 blz, €24,95 – Bestel bij Stickit »


06

Product Design

Zwitsers keukengerei

Keukengerei, wie kent het niet. Pannen, messen, gardes, knoflookpersen lepels… Iedereen kent ze en iedereen gebruikt ze dagelijks. Maar toch krijgen ze over het algemeen weinig aandacht. Daar denken ze bij het Zwitserse Kuhn Rikon anders over. Tijd voor een boek met overzicht van alle producten die ze de afgelopen vijf jaar hebben gemaakt.

Tja, een boek over keukengerei… wat moet je daar nou over zeggen? In eerste instantie dacht ik nog, leuk, weer eens wat anders dan stoelen of auto’s. Zeker omdat het een onderbelicht onderwerp is.

Helaas is de uitvoering zo mager. Kitchen Tools is namelijk niet veel meer dan een serie foto’s van een aantal Kuhn Rikon producten en een aantal mensen (de ontwerpers neem ik aan?). De toelichting, de rationale, de schetsen, het ontwerpproces, missen allemaal in het boek.

En dan blijft alleen een boek over met wat foto’s die zonder context worden gepresenteerd. En daarmee is dit boek alleen leuk als flauw relatiegeschenk voor Kuhn Rikon klanten. Gemiste kans. — Erik Gelderblom

1 sterren

Kitchen Tools – Design bij Kuhn Rikon Lars Müller Publishers, Engels, 95 blz, €38 – Bestel bij Lars Müller Publishers »


03

Graphic design, Product design

Ontwerpen tussen dimensies

In november 2011 ging er met veel bombarie de expositie ‘PopUp Generation – Design Between Dimensions’ in MOTI, Breda open. Als gastcurator heeft trendforecaster Lidewij Edelkoort de expositie verzorgt. Voor die gene die de expositie hebben gemist, of er toch meer over willen weten, is er nu een boekje uitgekomen.

Li Edelkoort definieert de pop-up generatie als een fenomeen onder hedendaagse ontwerpers die met gemak bewegen tussen 2D en 3D. Met de komt van allerlei technieken, zoals bijvoorbeeld de 3D printer, kunnen ontwerpers makkelijk in verschillende dimensies werken.

De expositie, en dit boek, gaan uit van de stelling dat: ‘gestrekt door technologische ontwikkelingen ontwerpers anno nu instaat zijn zich niet te laten beperken door dimensies.’ De werken die te zien zijn hebben gemeen dat ze allemaal ‘pop-up’ zijn. Ze ontstaan, maar kunnen ook weer verdwijnen. Daarnaast zijn ze ook hybride, want ze bewegen tussen de virtuele en fysieke wereld.

Interessante materie? Dan zijn er ook een aantal essay voor meer diepgang, o.a. van Paola Antonelli en Bruce Sterling. Als de dieperliggende theorie voor jou wat te vergezocht is, kan je nog steeds lekker bladeren door dit handzame boekje en mooie projecten tegenkomen. — Vera Butter

2 sterren

The PopUp Generation – Design Between Dimensions Lidewij Edelkoort, BiS Publishers, Engels, 288 blz, €24 – Bestel bij BiS Publishers »


5

Graphic design, Art

Moiré – bewegende pagina’s

Poemotion is eigenlijk niet een boek, maar eerder een autonoom interactief object. De Japanse ontwerper Takahiro Kurashima heeft abstracte grafische patronen ontworpen die lijken te bewegen als je er met een speciaal bijgeleverde folie overheen beweegt. Dit spelletje kennen we natuurlijk al, maar desalniettemin toch heel erg leuk om mee afgeleid te worden.

Het boek bestaat uit zo’n 60 patronen die allemaal een naam hebben; zoals Kinetic Energy, Rabbit Hole en DNA. Het effect die de patronen opleveren heet met een mooi woord moirépatroon. Kurashima heeft flink zijn best gedaan, want je krijgt de meeste complexe vormen te zien die lijken te bewegen. Met hele simpele middelen worden platte pagina’s omgetoverd tot bewegende motion graphics.

De achterflaptekst van het boek beweert dat de patronen kunnen lijden tot poëtische verlichten. Als kijker wordt je aangespoord om na te denken over wat zichtbaar en onzichtbaar is tegelijk. Je kan er veel over zeggen, maar dit is eigenlijk iets wat je gewoon moet zien.

Een fijn en onpretentieus object. Mooi door de simpelheid van de zwart-witte patronen en het stevige papier. Geweldig cadeau voor die genen die van visuele stimulatie houden en voor liefhebbers van unieke grafische objecten. — Vera Butter

4 sterren

Poemotion Takahiro Kurashima, Junji Hata, Lars Müller Publishers, Engels, 64 blz, €28 – Bestel bij Lars Müller Publishers »

Het boek Informotion: Animated Infographics winnen?

Volg Fontanel op Facebook en doe deze week mee met de mei book give-away!