11

Global developments

Een sublieme hommage aan de voortdurendheid

De wereld verandert radicaal. Oude geïndustrialiseerde industrieën schudden op hun grondvesten of worden geheel omver gegooid. Of je het er nu mee eens bent of niet, het is een feit; onze planeet is op dit moment ingrijpend aan het veranderen.

ABSTRACT is een boekenserie ontwikkeld door de onafhankelijke denktank W.I.R.E. (Web for Interdisciplinary Research & Expertise) en onderzoekt de globale ontwikkelingen in handel, industrie, de samenleving en in de levenswetenschappen. De nieuwste editie focust zich op een onderwerp wat vandaag de dag bijna vergeten wordt: de voortdurendheid.

Ondanks dat we in de afgelopen 100 jaar meer vooruitgang hebben gezien dan de gehele menselijke historie bij elkaar, zijn een aantal principes overanderd gebleven zoals onze behoefte aan eten, veiligheid, communicatie of vraag en aanbod.


De subtitel van het boekje vat goed samen wat je kunt verwachten: “What Remains: A Homage to the Enduring”. Het boekje bevat zeer toffe en inspirerende korte essays van een extreem diverse groep experts. Een kleine selectie: curator Hans Ulrich Obrist vertelt waarom kunst zal blijven bestaan; de voormalige Zwitserse president Doris Leuthard vertelt over het veranderende klimaat voor een land als Zwitserland en politiek filosoof Katja Gentinetta geeft 10 zekerheden in een onzekere wereld.

Naast dat de artikelen stuk voor stuk het lezen waard zijn is er nog iets wat bijdraagt aan de 5 sterren die ik dit boek geef, en dat is het uitvoering. Meestal moet je kiezen tussen een boek met een interessante inhoud of een interessant uiterlijk. ABSTRACT is een boekje dat er glansrijk in slaagt om beide aspecten te verbinden. Van het heerlijke papier, tot een glow-in-the-dark omslag met reliëf, tot losse ansichtkaarten in de kleur van het hoofdstuk. Nu al één van de lekkerste boekjes van het jaar. Voor een magere €18 een must-have. —Thomas Moes

5 sterren

ABSTRACT: Ideas, Facts and Fictions No6 W.I.R.E., Gestalten, Engels, 168 blz, €18 – Bestel bij Gestalten »


12

Graphic Design

Ontwerp voor de bakker op de hoek

“Hij ontwerpt alleen voor de lokale bakker op de hoek”. Zo wordt er soms weleens neergekeken op ontwerpers die niet bij een triple A ontwerpbureau werken maar voor de lokale middenstand. Dat er ook een hoop mooie dingen worden ontworpen voor kleine bedrijven bewijst ‘Introducing: Visual Identities for Small Businesses’.

Dit boek volgt het klassieke Gestalten recept. Full-colour, dik, veel beeld en weinig tekst. De selectie identiteiten die je in het boek vindt, varieert van kleine modemerken, boutiques, horecazaken, galeries, ontwerpbureaus, advocaten en alles wat daar tussen zit.

Het boek is ook niet meer dan de titel doet vermoeden; het geeft een dwarsdoorsnede van wat er momenteel op dit gebied te vinden is. Verwacht dus geen analyses, interviews of tips & tricks. Ik had graag een iets verrassender selectie gezien, met iets meer diepgang.

Geen must have dus, maar zit je even zonder inspiratie en werk je veel in deze tak van sport? Dan kan het geen kwaad dit boek er even bij te pakken. — Erik Gelderblom

4 sterren

Introducing: Visual Identities R. Klanten, A. Sinofzik, Gestalten, Engels, 256 blz, €38,00 – Bestel bij Gestalten »


07

Typografie

Serieus zelf-hulpboek voor grafisch ontwerpers

‘Reading Letters: Designing for Legibility’ heeft als doel om grafisch ontwerpers te helpen. Helpen bij het maken van goed leesbare typefaces, of bij het kiezen van het optimale typeface bij een project. Voor dat doel is de hulp wel erg diepgaand, deels gebaseerd op de PhD thesis van de auteur.

Het boek covert het onderwerp van leesbaarheid in depth, waarbij de nadruk ligt op twee verschillende expertise gebieden. Enerzijds wordt er kennis gedeeld van autentieke graveurs en geprezen letterontwerpers, anderzijds wordt dat ondersteund door de academische onderzoeken die de afgelopen tijd over dit onderwerp zijn uitgevoerd.

Het boek neemt zichzelf erg serieus en is denk ik voornamelijk geschikt voor de ontwerper die geen grafische opleiding heeft genoten, en op autodidactische wijze diepe, theoretische kennis wil opdoen van onderwerpen als letter identificatie, de Baskerville stroke, wetenschappelijke resultaten, de M-formule, de Cancelleresca italic, en zo verder. — Thomas Moes

3 sterren

Reading Letters: Designing for Legibility Sofie Beier, Bis Publishers, Engels, 208 blz, €39 – Bestel bij BIS »


11

Graphic Design

Tumblr op papier

Echoes Of The Future is een compilatie van het werk van verschillende (jonge) ontwerpers en illustratoren.

Echoes Of The Future is een klassiek plaatjes boek zoals je ze wel vaker ziet. Veel lekker werk van ontwerpers uit allerlei hoeken van de wereld dat lekker groot full colour is afgedrukt.

Het werk dat is opgenomen in het boek is erg breed, van illustraties, identiteiten tot infographics en vrije projecten. De enige bindende factor is of het er ‘goed’ uitziet. Maar als je dan door het boek bladert, dan valt ineens op hoe erg alles op elkaar lijkt.

Dat is ook meteen het grote minpunt van het boek, veel meer dan veel lekkere plaatjes is het ook niet. Diepgang, meer uitleg of een originele invalshoek ontbreekt.

Echoes of the Future is een echte momentopname van de huidige trends in grafisch ontwerp dus. En dan is €35 ineens best veel geld voor iets dat je ook dagelijks op Tumblr of FFFFound kunt vinden. — Erik Gelderblom

2 sterren

Echoes of the Future R. Klanten, H. Hellige, Gestalten, Engels, 176 blz, €35,00 – Bestel bij Gestalten »
07

Architectuur

Inspirerend boek met grootse gebouwen

Architecture Now is een boekenserie die nieuwe én under construction projecten over de hele wereld in kaart brengt. Elke stijl en type gebouw wordt meegenomen in de bekende bundel van Taschen die voor de eerste keer op Fontanel verschijnt.

Architecture Now! 8 is naar zeggen van Taschen een verzameling die iedereen, geïnteresseerd in architectuur, op de hoogte brengt van wat er vandaag de dag uit de hoge hoed wordt getoverd van de grote namen. Een mooie bundel dat menig (grafisch) ontwerper zal inspireren hoe om te gaan met licht, materiaal en vorm binnen haar context.

Architectuur heeft nooit echt een plekje gekregen op Fontanel, mede omdat het zo’n hoogdrempelig vakgebied is. Architecture Now hangt er een beetje tussen in. Aan de ene kant is het een perfect boek voor de ‘enthousiast’ en de geïnteresseerde leek, aan de andere kant lijkt het inhoudelijke gedeelte soms alleen weggelegd voor de expert. Hoe je het ook bekijkt, alle intrigerende gebouwen die de revue passen kunnen een grote bron van inspiratie zijn. — Willem van Roosmalen

3 sterren

Architecture Now! 8 Philips Jodidio, Taschen, Engels/Frans/Duits, 480 blz, €29,99 – Bestel bij Taschen »

04

Typografie

Een joviale dikke vriend

Je kent hem wel, de ietwat dikke, een tikje gekke, maar vooral joviale vriend. De typografische variant is Cooper Black. Het zwaargewicht zag in 1921 het daglicht en is sindsdien niet weg te denken uit het straatbeeld. Reden voor dit boekje, waar voorbeelden zijn gebundeld en een geschiedenis van de letter wordt gegeven.

In een tijd van internet wordt er vaak geklaagd dat het zonde is dat content niet meer geprint wordt. Zo verdwijnt unieke content meteen weer in de krochten van de interwebz. Dat moeten de makers van dit boekje ook hebben gedacht. Het willen vastleggen en vereeuwigen van een fenomeen is een goed initiatief. Wel moet er nagedacht worden welk medium daar het beste voor geschikt is. Een boek vol foto’s van borden waar Cooper Black wordt gebruikt lijkt mij nou juist iets wat op Tumblr thuis hoort. In dit boekje is het ver zoeken naar de toegevoegde waarde van het medium.

Hoe dan ook, Cooper Black blijft een fenomeen. De gekke ronde vormen, de f die op de staf van Sinterklaas lijkt, de verassende plekken waar je hem tegen komt. En dan dit – ‘Admiring Cooper Black is like being the most popular kid in school and falling in love with the ugliest person in the class.’ — Vera Butter

3 sterren

Big Black & Beautiful, Cooper Black book Ward Nicolaas, BIS Publishers, Engels, 192 blz, €15 – Bestel bij BIS »

11

Fotografie

Een beeldschone ode aan My Fair Lady

Bob Willougby, groots Hollywood fotograaf die onder meer Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor en Jane Fonda op zijn film zette, was vanaf de eerste ontmoeting geïntrigeerd door de Belgische schone Audrey Hepburn. Het grote boek, fijntjes geprint, is een verzameling van foto’s die haar carriere elegant in beeld brengt.

Het tafelboek heeft een hoog bladergehalte, het is voornamelijk plaatjes kijken. Als je geen zwak hebt voor de Belgische actrice, geen fan bent van Bob Willoughby, of niets hebt met de sfeer, mode en het tijdsbeeld van de jaren 50/60, dan zal het boek je wellicht niet zo aanspreken.

Spreken een van bovenstaande onderwerpen je wel aan, dan zijn de haast perfectionistische, tedere opnamen een genot om naar te kijken. Willougby fotografeerde haar op de set, in voorbereiding op scenes, in overleg met acteurs en regisseurs maar legde ook haar privé leven vast. Een juweeltje voor de fan, in de brede zin van het woord. — Willem van Roosmalen

3 sterren

Audrey Hepburn – Photographs 1953-1966 Bob Willoughby, Taschen, Engels/Frans/Duits, 280 blz, €49,99 – Bestel bij Taschen »

Het boek ABSTRACT of Introducing winnen?

Volg Fontanel op Facebook en doe deze week mee met de maart book give-away!