Bart Hess ken je van het veel gepubliceerde bluerevolution, wat hij maakte in samenwerking met Lucy McRae. Maar er is zoveel meer. Deze veelzijdige ontwerper is grenzeloos in materiaalgebruik en experiment. Niet de minste bladen zoals de Amerikaanse Vogue en Another Man besteedden afgelopen jaar uitgebreid aandacht aan nieuw werk van Lucy en Bart. Maar ook Onomatopee wijdde een publicatie aan hun werk.

In 2010 viel deze ontwerper op om verschillende redenen. Hij komt voor onder andere Ann Sofie Back, geheel in stijl, met een vervreemdend modeontwerp: de wetlook dress. Zie hier de zoektocht naar de verstilde dynamiek.Hunt For Hight Tech

Hunt for high-tech (hfht)

Mode illusies

Twee jaar geleden belde modeontwerpster Iris van Herpen. Ze gaf Bart een carte blanche om een stof te maken die ze zou gebruiken in haar collectie. Instinctief zoekt hij naar tactiliteit en de illusie van beweging. In dit geval waren schubben het startpunt. Uiteindelijk is heel de stof handgemaakt van kleine stukjes plastic. Maar de kwaliteiten van plastic zijn zo ingezet dat de kijker het niet meer zal associëren met het oorspronkelijke materiaal. Een illusie is gecreëerd. Het maken van stoffen is een droom voor velen maar al vroeg in zijn carrière werkelijkheid voor Bart. Ook voor Ann Sofie Back maakte Bart een stof. In beide gevallen een ongebruikelijk effect als gevolg. Als ik vraag of hij de Wetlook Dress niet objectiverend vindt, blijkt oprechte onschuldigheid. Hij ziet de stof, de vorm, het effect.

Hunt For Hight Tech

Iris van Herpen

Exposure

Het grijze gebied tussen mens en dier is een spanningsveld waar Bart door gefascineerd is. Onduidelijkheid is key. De discrepantie tussen wat je verwacht en wat je ziet is gelijk aan een sterk beeld. De innovatieve projecten van Bart blijven niet onopgemerkt. Bladen als Vogue en Another Man besteedden dit jaar uitgebreid aandacht aan de mode en zijn projecten. Voor de publicatie in Vogue werkte hij samen met Nick Knight, een groot inspiratiebron. Zie hier de making off van de Another Man photoshoot (beeld door Showstudio).

Another Man

Another Man

Low-tech surgery

Bart’s nieuwste fascinatie is de combinatie van mode, textiel en videokunst. Het Centre Pompidou en het Palais de Tokyo in Parijs heeft hij inmiddels al drie keer aangedaan met Low-tech surgery. In samenwerking met Lucy McRae creëert Bart gezichtsuitdrukkingen, hij maakt mensen live ouder dan ze ooit zouden kunnen worden. Door de grote variëteit aan mensen en locaties is dit nooit hetzelfde. Hij noemt het tegendraads. Het is een verzet tegen het schoonheidsideaal van nu en tegelijk is het speelse element van ‘gekke bekken trekken’ even belangrijk. Hou Bart in de gaten. A surprise is just around the corner.

» Bart HessMirte Meeus“Mirte Meeus is socioloog en studeerde Media en Journalistiek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Als freelance editor schrijft ze onder andere over cultuur en design.”