Aankomende week, op donderdag 11 en vrijdag 12 mei om precies te zijn, vindt alweer de tweede editie van What Design Can Do plaats. Een keur aan internationale topontwerpers en denkers komen twee dagen samen in de Stadsschouwburg van Amsterdam om de rol van design in sociale kwesties te tackelen.


Maar er wordt niet alleen gepraat, er zullen ook daadwerkelijk design-oplossingen uitgewerkt worden in zogeheten break-outsessies. Het eindresultaat van al het denkwerk wordt aan het eind van het event samengevat in een Groot Ideeënboek.


Dit event is voor elke designer met een social conscience een must go. Wij vroegen Pepijn Zurburg, mede-organisator van het event 3 vragen.

Hey Pepijn, wat doe je in het dagelijkse leven en wat is jouw rol bij What Design Can Do?

Ik ben samen met Richard van der Laken de eigenaar/oprichter van ontwerpbureau De Designpolitie. Samen sturen we het team van 8 personen aan. We werken voor een hele diverse groep klanten, van de Rabobank tot Frascati en van het NAi tot Pictoright. 

Daarnaast organiseren we What Design Can Do. En in aanloop naar 10 en 11 mei lijkt het soms wel of we twee studio’s aan het runnen zijn, want ons gewone werk loopt ook gewoon door. Bij WDCD werk ik veel met Richard en de anderen aan programmering, vormgeving en alle andere zaken. Dit jaar heb ik me vooral met de online communicatie bezig gehouden.


Vorig jaar zijn wij voor het eerst naar What Design Can Do geweest, waarom zouden wij dit jaar weer gaan?

Omdat wij hopen dat bezoekers WDCD gaan zien als twee dagen bijtanken, inspiratie opdoen, leren en ontdekken. Er is een compleet nieuwe line-up met inspirerende sprekers van over de hele wereld. Architecten uit Duitsland en Brazilië, grafisch ontwerp uit de VS en mode uit Afrika. Maar ook journalisten, onderzoekers, bedrijfsstrategen, curatoren en kunstenaars zullen aantreden. Daarnaast is er een parallel programma met workshops, discussies en ronde tafel gesprekken.


Waar kijk jij zelf dit jaar het meest naar uit?

Wij zijn met WDCD begonnen vanuit een persoonlijke behoefte om inspirerende presentaties te zien. Dus ik kijk in principe uit naar alle sprekers, maar ik verheug me vooral op Paula Scher (Amerikaanse grafisch ontwerper), Raumlabor (architecten uit Berlijn), Cameron Sinclair (Architect uit Londen) en Marcelo Rosenbaum (interieur architect en social designer uit Brazilië).


Thanks Pepijn!

What Design Can Do vindt 10 en 11 mei plaats in de Stadsschouwburg van Amsterdam. Kaartjes kun je online kopen. Like Fontanel op Facebook om kans te maken op gratis kaartjes!

» What Design Can Do

Wil je erbij zijn 10/11 mei in de Stadsschouwburg?

Volg Fontanel op Facebook en maak kans op gratis kaartjes voor What Design Can Do!


Vera Butter

Vera Butter is van oorsprong grafisch ontwerper maar doet daarnaast veel meer. Als Master student Design Cultures aan de Vrije Universiteit verdiept zij zich in het fenomeen beeldcultuur. Daarnaast werkt Vera als researcher voor het Graphic Design Festival Breda.