Facing Pages is Europa’s grootste event op het gebied van independent magazines en zal van 20 tot 22 april in Arnhem plaats vinden. Het belooft een weekend te zijn vol exposities van vele unieke magazines, lezingen van gerenommeerde bladenmakers, inspiratie, netwerken en natuurlijk een geweldig feest. De grote trekker van het festival is een tweedaags symposium met magazine presentaties en lezingen over de geschiedenis, status quo en toekomst van print media.

Wij van Fontanel kunnen de liefde voor magazines heel goed begrijpen en vinden het daarom ook een geweldig initiatief. Reden genoeg om organisator Joost van der Steen het hemd van het lijf te vragen.Wie zijn jullie en wat hebben jullie met magazines?
Wij zijn O.K. PARKING (Joost van der Steen & William van Giessen) en Tanja Koning Producties. Met O.K. PARKING maken wij een eigen tijdschrift genaamd O.K. PERIODICALS, dit magazine heeft voor ons de deur geopend naar de wereld van het onafhankelijke magazine. Maar eigenlijk hadden we het kunnen verwachten, als wij vanuit onze passie een magazine uitbrengen dan zijn er vast meer mensen die dit doen met hun eigen beweegreden en op hun eigen manier.

Tanja is bij ons eerste festival over tijdschriften (toen nog onder de naam O.K. FESTIVAL) betrokken geraakt en is nu besmet geraakt met het magazine-virus. Sindsdien is ze nauw betrokken bij Facing Pages zowel organisatorisch als inhoudelijk.

Wat ons zo intrigeert in de independent magazine scene, is die “gewoon doen” mentaliteit, mooie dingen maken en dingen naar buiten brengen omdat JIJ dat graag wilt. En dit is wat we willen laten zien tijdens Facing Pages het gaat dus niet enkel om het fysieke magazine maar ook over de mensen achter het magazine de manier waarop ze ontstaan en geproduceerd worden. 

Wat maakt een magazine ʻindependentʼ?
Dit is een heel breed begrip, het gaat over tijdschriften zonder commercieel belang, onafhankelijk eigengereid uitgeven, wars van invloed van geldschieters. We hebben het dus niet over magazines van FIAT of Benneton. In de praktijk focussen wij ons op de onafhankelijke tijdschriften die je niet snel tegenkomt bij de AKO maar alleen bij de specialistische magazine winkels. Het zijn de tijdschriften die je in je boekenkast zet als je ze uit hebt. Zodat je er snel weer eens doorheen kan bladeren.

Wat zijn de voorwaarde voor een goed magazine, zowel fysiek als inhoudelijk?
Tja…dat is moeilijk te vatten. Deel 1 van het recept is dat het onderwerp heel eigen is; meestal zit daar een verhaal achter. Zou je bijvoorbeeld zelf een magazine bedenken over vlees? Wij niet; maar Meatpaper doet het. Deel 2 is dan toch ook echt een goed onderbuikgevoel; dat je een magazine openslaat en denkt; shit! die mensen zijn echt dingen aan het doen die ze tof vinden, het enthousiasme spat er vanaf. Deel 3; er is bijzonder veel aandacht besteed aan hoe het magazine eruit ziet; soms zijn het de papierkeuze, bindwijze, unieke pagina per magazine die het m’ doen. 

We moeten natuurlijk ook een hele voor de hand liggende vraag stellen: hoe zien jullie de toekomst van independent magazines in de e-reader cultuur? Zien jullie een wedergeboorte van de ʻzine cultureʼ als tegenbeweging?
Ik weet niet of je het hier kan hebben over een wedergeboorte, deze cultuur is nooit weg geweest. Wel is deze cultuur op dit moment veel meer zichtbaar, niet zo zeer de e-reader maar wel de digitale wereld zorgt er voor dat het én veel makkelijker is om een eigen magazine uit te ontwerpen, produceren en te verspreiden. En het is veel makkelijker geworden om een grote fan-base te krijgen via je website, Facebook of Twitter.

Met het festival verbinden jullie een wereldwijd en onafhankelijke scene aan één locatie en event. Hoe wordt dit behouden? Komt er nog een publicatie of website uit voort? Is er een webshop waar alle magazines te koop zijn?
Dit is iets waar we inderdaad heel druk mee zijn. We gaan zeker een publicatie uitbrengen naar aanleiding van het weekend van 20/21/22 april. Ook zijn er ver gevorderde plannen om Facing Pages na 22 april voort te zetten als platform van onafhankelijke magazines. En zijn we aan het kijken waar we onze bijzondere collectie van magazines verder nog kunnen tentoonstellen. Er zijn hiervoor inmiddels contacten gelegd met partijen in o.a. Oslo, Budapest en Vancouver.  

Hoe incrowd is zoʼn event nou? Komen er alleen maar grafisch ontwerpers met een voorliefde voor print, of is er voor de iPad generatie ook wat te beleven?
We hebben het programma zo open mogelijk in gestoken zodat het voor iedereen interessant is om te bezoeken. In de praktijk zal het grootste gedeelte van de bezoekers van de lezingen een echte magazine-freak zijn maar er zullen ook zeker mensen tussen zitten die graag iets willen opsteken van de manier van werken of inspiratie op willen doen. Verder zijn alle andere programma onderdelen voor iedereen interessant het is een wereld waar je niet vaak mee te maken krijgt als je er je best niet voor doet. Nu halen we deze naar Arnhem en leggen we deze open op tafel, je bent gek als je niet langs komt om te komen kijken en inspiratie op te doen of te genieten van mooie beelden, goede verhalen en leuke mensen.

Thanks Joost! Facing Pages festival vindt 20, 21 en 22 april plaats in Arnhem.


Vera Butter

Vera Butter is van oorsprong grafisch ontwerper maar doet daarnaast veel meer. Als Master student Design Cultures aan de Vrije Universiteit verdiept zij zich in het fenomeen beeldcultuur. Daarnaast werkt Vera als researcher voor het Graphic Design Festival Breda.