Dominique Ampe (22) komt uit Antwerpen. Ze studeerde grafisch ontwerp aan AKV St. Joost in Breda. Ze studeerde af met het project ‘World Birds’. Een boek dat gebaseerd is op de evolutietheorie van Charles Darwin. Niet het minste onderwerp. Zo theoretisch als het fundament voor haar eerste afstudeerproject is, zo dromerig is dat van het tweede.

Vertel eens wat meer over World Birds

Het project 'World Birds’ is gebaseerd op de evolutietheorie van Charles Darwin. Mijn vogels hebben zich verder ontwikkeld uit reeds bestaande vogels. Elke soort vogel heeft zijn eigen eigenschappen waarbij de omgeving hem heeft beïnvloed. Zo hoort elke vogel bij een bepaald continent en is herkenbaar in zijn leefomgeving.

En waar gaat 'Once’ over?

In het project ‘Once’ wilde ik mensen zonder papier in beeld brengen. Het was een reis naar een onzichtbare en onbekende wereld. Het paspoort boekje is het resultaat van mijn gevoelens en hun verhalen. Stap voor stap laat ik de lezer meeslepen in een wereld die bij vele alleen in de verbeelding speelt. Een aangrijpend modern sprookje. Waarbij het onbekende nog onbekend blijft, omdat het zo ver van ons afstaat en niet te vatten is.

Wat is er allemaal op je afgekomen nadat je afgestudeerd bent?

Na het afstuderen wilde ik me meer verdiepen in het thema van mijn scriptie. ‘Een wereld van verschil maar toch zo dichtbij’ gaat over hoe België en Nederland tegenover grafisch ontwerpen staan. Als Belgische ging ik in Nederland studeren met de gedachte dat ik veel zou leren over het vakgebied en de Nederlandse grafisch ontwerp cultuur. Dit werd bevestigd. Maar voor mijn gevoel bleef België na mijn scriptie onderzoek nog heel ver weg.

Daarom heb ik de keuze gemaakt om een master grafisch ontwerp in België te volgen. Zodat ik me kan verdiepen in mezelf als ontwerper en het werkveld binnen het Belgisch grafisch ontwerp.

Wat is je grootste ambitie?

In eerste instantie zou ik het geweldig vinden om een eigen ontwerpbureau te starten. Daarbij wens ik projecten op te zetten met meerdere grafisch ontwerpers waarin we onderzoek doen. Op basis van dit onderzoek kunnen we debatten organiseren. Met als streven uiteindelijk meer kennis te kunnen doorgeven aan de volgende generatie jonge grafisch ontwerpers.

» Dominique Ampe
Mirte Meeus“Mirte Meeus is socioloog en studeerde Media en Journalistiek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Als freelance editor schrijft ze onder andere over cultuur en design.”