De voorlaatste Young Talent komt uit Utrecht en studeerde af met een prachtig afstudeerproject dat genomineerd werd voor de Piet Bakker prijs. Paul van de Kant vertelt over zijn tijd op de HKU, toekomstplannen om een studio te beginnen en uit welk afstudeermoment hij het meest voldoening haalde..

Fontanel Finals.nl


Vertel eens wat over je afstudeerwerk

Om te overleven streven bacteriën naar het Pareto-optimum: een economisch model waarin niemand zijn positie meer kan verbeteren zonder dat het ten koste gaat van iemand anders. Deze formule heeft de bacterie, een eencellig organisme, laten uitgroeien tot wie wij nu zijn. Een voorbeeld van hoe natuurlijke systemen nog steeds kunstmatige systemen de baas zijn. Toch zien wij de natuur als iets niet begrijpbaars, zonder systemen of patronen. We geloven alleen nog maar in onze eigen systemen. Waar normaal evolutie zorgt voor vooruitgang, heeft de mens zichzelf ‘boven’ de natuur geplaatst. Dankzij menselijke systemen, zoals de economie, hebben we onze ontwikkeling zelf in handen.

In samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam, heb ik bacteriën die zich op geld bevinden in kaart kunnen brengen. Zij tonen een systeem, dat een gevoel van controle te creëert voor een ontwerper. Een ontwerper waarvan het zijn taak is een systeem neer te zetten waarin iedereen in gelooft en vertrouwen geeft aan de natuur. 6 landen, 6 valuta, 6 vlaggen en 6 Natura. We trust in Nature!Wat hoop je over een jaar te doen?

In september maken Peter Stekelenburg en ik samen de echte start met ons ontwerpbureau Studio Moan. De eerste opdrachten zijn inmiddels binnen en hebben we plannen om een aantal gave initiatieven te starten. Initiatieven die voor ons, maar ook voor een heleboel andere jonge en beginnende creatievelingen erg interessant kunnen zijn. Het roemruchtige zwarte gat ben ik gelukkig nog niet tegengekomen. We hebben genoeg te doen en daar ben ik ontzettend blij mee. Deze start had ook compleet anders kunnen lopen. Over een jaar hoop ik dan ook dat we lekker bezig zijn met Studio Moan en er projecten lopen waarvan we veel opsteken, leuk vinden en die ook nog eens interessant zijn voor een grote groep mensen.

Hoe kijk je terug op de opleiding?

Ik kijk met plezier terug naar mijn tijd op de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht (HKU). Ik heb er veel geleerd, een hoop leuke mensen leren kennen en veel goede vrienden gemaakt. Desondanks ben ik blij dat het voorbij is. De werkdruk was erg hoog en dat ging vaak ten koste van andere belangrijke dingen. Het is nu tijd om wat ik in die vier jaar geleerd heb in de praktijk toe te passen, het avontuur aan te gaan en me verder te ontwikkelen als ontwerper samen met Peter Stekelenburg en Bram Romeijn en Léon Wijnhoud van Studio Helling, met wie ik een studio deel. Maar ik heb mijn vier jaar op de HKU met veel enthousiasme doorlopen en hoop er in de toekomst regelmatig terug te keren.Wat/wie heeft je op de been gehouden tijdens je afstudeertijd?

Voordat we begonnen aan ons afstuderen had ik al snel door dat we met een paar vrienden van de opleiding op zoek moesten gaan naar een werkplek. Op school was er beperkt ruimte en thuis werken leidde alleen maar af. In de ochtend begon ik in de studio en wanneer ik ’s avonds thuis was hoefde ik ook niets meer te doen. Op deze manier kon ik veel efficiënter werken. Daarnaast was er op de studio altijd wel iemand aanwezig met er altijd wie je kon overleggen en bespreken. Met z’n vieren konden we elkaar beter op weg helpen en sneller knopen doorhakken.

Uit welk moment haalde jij de meeste voldoening?

De eindexpositie gaf mij het meeste voldoening. Als er mensen komen die erg enthousiast zijn over je werk, maar niets te maken hebben met het project of de studie is dit nog leuker. Ik ben genomineerd voor de Piet Bakker Prijs, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een talentvolle student van de HKU. Daarom mag ik in oktober nogmaals mijn werk exposeren in de Academie Galerie in de Utrechtse binnenstad. Ik ben erg blij dat ik mijn werk nogmaals aan mensen mag laten zien.

» Paul van de Kant