Het eerste Fontanel Young Talent komt uit hoge noorden! De 25-jarige Lennart Breel is vers afgestudeerd aan Minerva in Groningen. Hij creëerde drie lettertypes geïnspireerd op de natuur. We geven een kijkje in zijn maakproces en stellen Lennart een paar vragen over zijn afstuderen!

Fontanel Finals.nl


Vertel eens wat over je afstudeerwerk

Aan de hand van fotografisch onderzoek heb ik drie display lettertypes ontworpen die elk geïnspireerd zijn door bepaalde ’natuurlijke’ vormen. Door middel van fotografie heb ik gezocht naar inspirerende vormen overal om me heen, ik heb gekeken naar de kleine details en vormen die de uitstraling ergens van bepalen. Deze details heb ik als uitgangspunt genomen voor het ontwerp van de lettertypes.

Het was voor mij van tevoren nog niet duidelijk in hoeverre de inspiratie uiteindelijk terug zou gaan komen in de letters, dit was voor mijzelf juist spannend om vrij zijn gang te laten gaan en heeft ervoor gezorgd dat de inspiratie in elk van de lettertypes op een andere manier invloed heeft gehad.

Van het complete ontwerpproces heb ik timelapses gemaakt die het ontstaan en uitwerken van de lettervormen op hoge snelheid weergeven.
Wat hoop je over een jaar te doen?

Op het moment ben ik mijn eigen bedrijf aan het opzetten en ga ik aan de slag als freelance ontwerper. Ik specialiseer mij onder andere in branding, typografie, webdesign en fotografie maar sta in principe overal voor open en hoop over een jaar ook veel verschillende soorten opdrachten te blijven doen.

Een ander onderdeel van mijn afstudeerwerk is het opzetten van 'Crooked Hamster’, een merk / ontwerpstudio waar ik samen met studiegenoot Sietse Veenman aan werk. Naast opdrachtwerk willen we onder Crooked Hamster veel experimenteren en samenwerken met andere ontwerpers, illustratoren etc. waarmee we kleding, skateboards, fonts en wie weet wat voor producten gaan ontwikkelen.

Over een jaar, hopelijk eerder, wil ik samen met een aantal vrienden die hun eigen bedrijf hebben in dingen als ontwerp, animatie, video en web / app ontwikkeling samen in een groot bedrijfspand gaan zitten. Op die manier kunnen we makkelijk samenwerken en elkaar inspireren, iets wat voor ons ideaal is gezien de overlappende disciplines.

Hoe kijk je terug op de opleiding?

Ik heb me tijdens de opleiding goed vermaakt maar ook vaak gefrustreerd aan het feit dat de opleiding in mijn ogen erg op kunst gericht is.

De richting vormgeving communicatie op Academie Minerva was in mijn eerste twee jaar nog niet toegespitst op grafisch ontwerp, dit kwam pas vanaf het derde jaar. Ik wist vanaf het begin dat ik, hoewel ik ook graag dingen als fotografie doe, wilde specialiseren in grafisch ontwerp. Ondertussen wordt deze specialisatie een jaar eerder gekozen op Minerva, iets wat ik ook graag had gehad, al geldt dit niet voor veel van mijn klasgenoten.

Vanaf het derde jaar voelde ik me veel meer op mijn plek, vanwege de specialisatie qua studierichting en het feit dat ik zelf kundiger werd in wat ik maakte.

De beste herinneringen en leerervaring heb ik opgedaan op mijn stage bij Vrije Stijl te Utrecht en bij de projecten die ik voor het projectbureau heb gedaan. Het projectbureau van Academie Minerva is waar studenten onder begeleiding echte opdrachten kunnen doen voor extra punten en ervaring. Hiervoor heb ik een aantal opdrachten gedaan waaronder de Academie Minerva Agenda & Studiegids 2011 – 2012 in samenwerking met Sietse Veenman. Naast dat het projectbureau veel leuke en uitdagende opdrachten biedt doe je veel praktijkervaring op, een soort stage voor een stage. Ik kan iedereen op een school die dit soort mogelijkheden biedt aanraden er gebruik van te maken en zou het persoonlijk als prominenter onderdeel van het curriculum willen zien worden.

Wat/wie heeft je op de been gehouden tijdens je afstudeertijd?

Het is erg leuk om aan projecten te werken waar je zelf volledige controle over hebt, leuke projecten die je buiten een opleiding om ook zou willen doen maar waarschijnlijk geen tijd voor zou hebben. Crooked Hamster is voor Sietse Veenman en mij ook iets waar we hard aan door blijven werken om dit soort persoonlijke projecten te kunnen blijven doen. Plezier in het werk en het opbouwen van iets waar ik na de opleiding mee door wil gaan zijn mijn grootste motivaties geweest.

De kwijtschelding van een deel van mijn studieschuld is ook niet verkeerd…
Uit welk moment haalde jij de meeste voldoening?

Hoe fijn het ook is wanneer je werk gezien en gewaardeerd wordt, haal ik toch het meeste voldoening uit het proces zelf. 
Een mooi moment was toen ik voor het eerst de timelapses bekeek en toch wel verrast was hoe interessant het voor mijzelf was om ernaar te staren. Je bekijkt opeens erg objectief je eigen proces en dit is erg leerzaam. Ik heb toen direct besloten de videos een prominentere plek te geven in mijn eindexamenexpositie, waar alle videos tegelijk en op verschillende snelheden afgespeeld werden.

» Lennart Breel