Young Talent nummer zeven is Lennard Kok. Vers afgestudeerd aan de HKU (richting illustratie) vertelde Lennard ons over zijn uitdagende project, hoe op zijn studietijd terugkijkt en laten we vooral zijn werk boekdelen spreken.

Fontanel Finals.nl


Vertel eens wat over je afstudeerwerk

Mijn afstudeerproject gaat over iconische schokkende beelden die we allemaal kennen en die vaak in ons dagelijkse leven te zien zijn waardoor het verhaal achter de foto verloren lijkt te gaan. Met mijn afstudeerproject wil ik het verhaal achter deze iconische schokkende beelden opnieuw vertellen en onder de aandacht brengen.

Ik heb twee iconische foto’s uitgekozen, deze heb ik omgezet naar een grof pixelraster en elke foto onderverdeelt in 30 pagina’s. Het pixelraster van de foto is tegelijkertijd het raster waarin ik mijn beeldverhaal vertel. Het iconische schokkende beeld is van een grote afstand of wanneer er een foto van wordt gemaakt te zien. Om het verhaal achter de foto te lezen moet je letterlijk inzoomen op de foto door er naar toe te lopen en zo het verhaal achter de foto van dichtbij te lezen.Wat hoop je over een jaar te doen?

Ik heb voor mijzelf besloten het eerste jaar na de opleiding zoveel mogelijk projecten en opdrachten te doen zonder daarbij te veel aan de lange termijn te denken. Dus ik vind het moeilijk om me voor te stellen wat ik over een jaar doe. Met mijn afstudeerproject heb ik mijzelf een nieuwe manier van werken aangeleerd. Het eerste jaar na de opleiding wil ik ook de tijd nemen om die vaardigheid verder te ontwikkelen zodat ik dit in de toekomst kan gebruiken voor zowel commerciële opdrachten als voor de wat vrijere opdrachten/projecten, zoals exposities en samenwerkingen met andere ontwerpers.

Hoe kijk je terug op de opleiding?

Met een goed gevoel. Het is jammer dat het klaar is, maar ik ben blij dat ik nu zelf fulltime aan de slag kan.

Wat/wie heeft je op de been gehouden tijdens je afstudeertijd?

Ik heb het geluk gehad dat ik in een hele hechte (kleine) klas zat waar iedereen in mijn ogen heel goed werk maakte. Hierdoor lag de lat om zelf goed werk af te leveren erg hoog. Meer nog dan bij de docenten kon ik bij mijn klasgenoten terecht voor hulp en vragen. Dit zorgde voor een goede werkomgeving.
Uit welk moment haalde jij de meeste voldoening?

De eindexpositie. Dit was het moment waarop ik vier jaar studeren en het werken aan mijn afstudeerproject kon afsluiten en vieren.

» Lennard Kok