Ferdy Pullens, afgestudeerd aan St. Joost is Fontanel Young Talent nummer zes. Ferdy vertelt over een van zijn twee afstudeerprojecten. Hij raakte geïntrigeerd door de struikelblokken van de Voedselbank, en vond oplossingen op een aantal problemen.

Fontanel Finals.nl


Vertel eens wat over je afstudeerwerk

In de media is de Voedselbank de laatste tijd vaak een onderwerp. Langere rijen, minder eten om weg te geven door de crisis.

Ik ontdekte een aantal dingen:

Cliënten van de Voedselbank weten vaak niet wat ze aanmoeten met producten.
Producten bij de Voedselbank vaak vlak op of over de datum, of staat deze er helemaal niet meer op.
Elke week komen er rare combinaties van producten in de voedselpakketten voor. Het is letterlijk eten wat de pot schaft.

De uitwerking is een 'modulair kookboek’ geworden. Een tool die vooral voorziet in informatie op het gebied van recepten, voedingsinformatie en houdbaarheid. In een map kunnen elke week recepten worden verzameld. Er is een wand met een serie aan één kant voorgedrukte kaartjes. Op de bedrukte kant staan fotocollages. Deze zijn gebaseerd op het combineren van voedsel en het komen tot een nieuw, smakelijk geheel. De onbedrukte zijdes kunnen door de Voedselbank zelf bedrukt worden met recepten.

Bij de recepten staan bereidingstips, kooktechnieken en iconen die aangeven welke producten het eerst op moeten. Informatiekaarten geven informatie over specifieke producten. De Voedselbank kan per week een receptpakketje meegeven bij een voedselpakket.

De recepten zijn gecategoriseerd op richtprijs. Zo kun je als je weer een beetje budget hebt, toch slim inkopen doen.Wat hoop je over een jaar te doen?

Ik werk nu als ontwerper bij Fabrique Amsterdam. Ik zie daar in de toekomst nog genoeg uitdaging en ontwikkeling, en over een jaar ben ik daar nog steeds op mijn plek.
Hoe kijk je terug op de opleiding?

Zoals ik veel ontwerpers hoor zeggen was de academie een beetje een speeltuin: alles een beetje uitproberen. Als ik terugkijk naar wat ik allemaal heb uitgeprobeerd, dan is dit voor mij ook zeker het geval. Persoonlijk was mijn academietijd ook een periode waarin ik mezelf heb leren kennen, en dan vooral hoeveel je in je eentje voor elkaar kunt krijgen.

Wat/wie heeft je op de been gehouden tijdens je afstudeertijd?

Het feit dat ik mijn laatste jaar in deeltijd heb gedaan bracht veel stress met zich mee. Toch had dit ook een hele positieve uitwerking op mijn afstudeerprojecten. Nog nooit heb ik zo’n strakke planning gedraaid als het afgelopen jaar.

Ook de afwisseling van het overdag werken aan bijvoorbeeld een app voor Artis bij Fabrique, en 's avonds aan mijn afstuderen te werken was fijn. Ik moet namelijk niet teveel tijd krijgen om na te denken.

Wel heeft afstuderen in deeltijd een behoorlijke impact op je sociale leven. Ik heb veel aan mn vrienden en 't thuisfront gehad. Voor het Smaak project geldt dit in het bijzonder voor Gert-Jan Koffeman, door zijn jarenlange ervaring als sous-chef en kennis als food designer heeft hij voor dit project meer dan 80 recepten bedacht. Deze zijn stuk voor stuk gebaseerd op echte voedselpakketten.

De keren dat m’n vriendin het eten al had klaar staan als ik uit werk kwam zodat ik daarna gelijk weer door kon werken, zijn niet meer te tellen. Ook heeft ze me op de momenten waarop de motivatie wat wegzakte voorzien van goede input, waardoor ik de zin er in kon houden.Uit welk moment haalde jij de meeste voldoening?

Gek genoeg was dat niet m’n beoordeling of de diploma-uitreiking, het moment kwam ongeveer een week daarvoor. Het meeste voldoening kreeg ik op het moment toen ik mijn (verplichte) procesverslag, waarin alle schetsen en aantekeningen tot aan het eindproduct staan, in elkaar had gezet. Toen ik de pdf snel doorbladerde kwam het hele ontwerpproces van begin tot eind als een stop-motion voorbij. Als een soort flashback zag ik weer even elke afweging, elke avond doorwerken, elke mislukking en elke vondst van het afgelopen jaar.

Toen besefte ik hoeveel werk ik had verzet en dat het gewoon klopte. Op dat moment werd ik stiekem wel een beetje trots op mezelf.

» Ferdy Pullens