Young Talent nummer vier studeerde af aan het St. Joost in Breda met Hergebruik. Erik van der Blom legt uit over zijn afstudeerproject en hoe hij mensen confronteert met en anders laat kijken naar straatafval.

Fontanel Finals.nl


Vertel eens wat over je afstudeerwerk

Waarom gooien we massaal spullen weg? Zijn deze spullen echt zó waardeloos? Ik denk het niet. Sterker nog, verschillende afvalverwerkingsbedrijven propageren slogans als 'Afval bestaat niet’ en 'Afval is niet niks’! Blijkbaar zegt dit niet genoeg! Wanneer je namelijk over straat loopt kom je nog bergen afval tegen.Wat ik daarom heb gedaan is straatafval verzameld en dit getransformeerd tot nieuwe vellen papier. Wat ontstaat zijn erg fragiele, gevoelige en esthetische vellen papier. De transformatie heeft ervoor gezorgd dat je op een hele andere manier met dit 'afval’ om gaat. Het nodigt uit om er aan te voelen en soms ook om aan te ruiken. Alle gemaakte vellen heb ik samengebracht in een publicatie waarmee ik mensen op een andere manier naar straatafval wil laten kijken.
Wat hoop je over een jaar te doen?

Over een jaar hoop ik te mogen werken op een toffe ontwerpstudio. Ergens waar niet alleen geld wordt verdient, maar ook waar passie voor het vak centraal staat. Ergens waar ruimte is experiment en waar eventueel gewerkt kan worden aan eigen projecten en initiatieven.  Hoe kijk je terug op de opleiding?

Als ik terug kijk op de opleiding waren het vier hele korte, maar erg leuke jaren. Ik heb hier een hele leuke groep mensen leren kennen en mee mogen samenwerken. Ik heb mezelf in alle vrijheid kunnen ontwikkelen en zien groeien als ontwerper, maar zeer zeker ook als persoon.

Wat/wie heeft je op de been gehouden tijdens je afstudeertijd?

Het feit dat het waarschijnlijk één van de laatste keren is dat je een lange tijd en in alle vrijheid, zonder belemmeringen als budget of externe opdrachtgever, aan een eigen project kan werken.Uit welk moment haalde jij de meeste voldoening?

Momenten waar ik veel voelding uit haalde was het doen van onderzoek naar vorm, techniek en materiaal, het bedenken van een goed concept, redactioneel ontwerpen, vormgeven, productie van de projecten en natuurlijk het krijgen van positieve reacties op je werk.

» Erik van der Blom