Het derde Fontanel Young Talent Ellen de Bruijn studeerde af aan de HKU met een heerlijk project over schippersverhalen. Opgegroeid met en geïnspireerd door de zeelieden, geeft Ellen een kijkje in het dagelijks leven van vier van deze schippers. Ze vertelt zelf over haar toekomstplannen, ervaring op de HKU en welke voldoening ze haalde uit het afstuderen.

Fontanel Finals.nl


Vertel eens wat over je afstudeerwerk

Ik ben opgegroeid tussen schippers, zeilers, botenbouwers en avonturiers, daardoor hoorde ik vaak spannende verhalen en woeste avonturen over het leven op zee. Toen ik in Utrecht ging wonen, ver weg van open water, realiseerde ik pas hoe bijzonder dat specifieke leven is. Vooral het schipperscafe heeft, achteraf gezien, veel indruk op mij gemaakt. Elke vrijdag avond komen de schippers bijeen om onder het genot van een flinke hoeveelheid bier hun avonturen met elkaar te delen, in een hoekje luisterde ik naar alle verhalen die voorbij kwamen, steeds uitbundiger verteld na mate de tijd verstreek en het bier vloeide. Spannende, ontroerende, mooie, grappige, trotse, grote en kleine verhalen kwamen voorbij, en ik dacht: Ik moet hier iets mee.

Het doel van mijn project is dan ook geworden; een platform zijn voor vier van deze verhalen. Ik wil graag een kijkje geven in de cultuur, de dagelijkse bezigheden, de uitzonderingen en de schoonheid van het leven op, om en met de zee. Elk waargebeurd verhaal vertegenwoordigt één specifiek moment uit het leven van iedereen, namelijk, eten, werken, natuur, en de dood, waardoor ik hoop dat mensen zich kunnen verplaatsen in het schippers bestaan. Hoe gaat dat bijvoorbeeld met eten? Je kan moeilijk even naar Albert Heijn lopen.Wat hoop je over een jaar te doen?

Ik zou graag freelance illustreren, en daarnaast een vaste baan (van bijvoorbeeld drie of vier dagen) bij een grafisch bureau, dat lijkt me een ideaal idee! En ergens een leuke atelierruimte huren, óf les geven óf bij een uitgeverij werken, kinderboeken illustreren… Zoveel te doen in de toekomst!Hoe kijk je terug op de opleiding?

Vooral het laatste jaar was een fijne en gemotiveerde tijd. De academie was zo waardevol voor mijn eigen ontwikkeling, standpunten en motivatie. Mijn hele leven stond voor even in het tekenen van de opleiding, en alles samen met mijn leuke klas, het was echt lachen en huilen samen hoor! Goede tijd!

Wat/wie heeft je op de been gehouden tijdens je afstudeertijd?

De schippers! De gedachte dat ik met waargebeurde verhalen en avonturen aan het werk was, motiveerde me nóg meer om goed werk te leveren!
Uit welk moment haalde jij de meeste voldoening?

Uit het leren van een echt ambacht. Voor het jaar begon dacht ik, ik wil één techniek goed onder de knie krijgen: Zeefdrukken. Het is zo’n bijzonder medium, van alles geniet ik, roeren in de inkt lijkt op koken in de keuken, de vers gedrukte prints die je – spanning als de zeef omhoog gaat – elke keer verrassen. Die fijne heldere kleuren, en wanneer je op het laatst de emulsie van de zeef spoelt, verdwijnt je hele ontwerp zo het afvoerputje in, schitterend.

» Ellen de Bruijn