Young Talent #14 Boudewijn van Diepen ontwierp een campagne voor de Internationaal Architectuur Biënnale Rotterdam. De talentvolle afgestudeerde Willem de Kooning ontwerper kijkt terug op zijn opleiding en laat zijn afstudeerwerk op Fontanel voor zichzelf spreken.

Fontanel Finals.nl


Vertel eens wat over je afstudeerwerk

De IABR (Internationaal Architectuur Biënnale Rotterdam) is gericht op bestuurders, beleidsmakers, politici, marktpartijen, ontwerpers en bewoners. Veel bewoners blijven echter weg. Dat is zonde, de bewoners vormen namelijk het belangrijkste onderdeel van de stad. De IABR campagne beeldt de zoektocht naar de mening van de bewoner uit (bottom-up architectuur). Bijvoorbeeld hun mening over de architectuur van hun eigen woonomgeving. De IABR campagne visualiseert die meningen en ideeën aan de hand van interviews en documentatie en betrekt zo de bewoner in het speciaal bij de IABR.Wat hoop je over een jaar te doen?

Dan hoop ik ergens op de wereld aan het werk te zijn voor een leerzaam en eigenzinnig bureau. Het lijkt mij verstandig eerst aan een basis te werken en de essentiële kneepjes van het vak in de praktijk te leren, voor ik als zelfstandige aan de slag ga. 

Hoe kijk je terug op de opleiding?

Een uiterst heftige tijd, waarin ik ontzettend veel geleerd heb. Voordat ik aan de Willem de Kooning begon wist ik zelfs nog niet dat ik grafisch ontwerper ging worden. Het idee was om een toekomst als advertiser na te streven. Ik werd echter toegelaten voor de opleiding grafisch ontwerpen en ben daar vervolgens niet meer vanaf gestapt. Ik begon mijn opleiding met werkelijk nul kennis van het grafisch ontwerpen. In de loop der jaren is een essentiële basis gelegd. Een basis die voornamelijk gebaseerd is op conceptueel denken, mogelijkheden een concept om te zetten naar een vorm en die vorm uiteindelijk te laten communiceren. Daarnaast ben je als student constant op zoek naar wat voor ontwerper je bent. Voor een praktische basis is weinig tijd overgebleven. Dat ga ik nu ondervinden. Als ik terug kijk naar mezelf voor de academie kan ik zeggen dat ik de afgelopen vier jaar een heftige transformatie heb ondergaan.Wat/wie heeft je op de been gehouden tijdens je afstudeertijd?

Familie en vrienden van vooral binnen, maar ook van buiten de academie. De laatste dagen voor mijn eindpresentatie ben ik ondergedoken bij mijn ouders. Dat kon gewoon niet anders, er was bijna geen tijd meer om te eten, laat staan om boodschappen te doen of te koken. 

Uit welk moment haalde jij de meeste voldoening?

De dag nadat ik te horen kreeg dat ik geslaagd was. Op dat moment ligt de hele wereld voor je open en lijkt alles mogelijk.

» Boudewijn van Diepen