Young Talent #13 Bart Corre neemt ons terug naar de afgelopen EK zomer. Geïntrigeerd door dé klassieker Nederland-Duitsland is Bart aan de slag gegaan en heeft uiteindelijk een krant ontworpen met infographics rondom de klassieker. De ontwerper vertelt onder andere over zijn tijd bij het St. Joost en over zijn toekomstplannen.

Fontanel Finals.nl


Vertel eens wat over je afstudeerwerk

Al mijn hele leven ben ik een groot voetballiefhebber en ik wilde hier tijdens mijn eindexamen dan ook iets mee doen. Ik begon mijn eindexamenproject met het thema Hollands Glorie. Vanuit dit thema ben ik onderzoek gaan doen naar het Nederlands Elftal en wat mijn rol als grafisch ontwerper kan zijn binnen dit thema.
Aangezien het EK voetbal afgelopen zomer plaatsvond vond ik het al snel tof om speciaal iets te maken voor dit evenement, toen op 2 december 2011 de loting plaatsvond voor de groepsfase van het EK kwam Duitsland als tegenstander naar voren. Na een onderzoek naar de oorsprong van de rivaliteit tussen ons en onze Oosterburen en hoe deze rivaliteit zich in de jaren daarna ontwikkelde ben ik alle voorgaande wedstrijden tussen Nederland en Duitsland gaan analyseren. 
Met pen en papier in de hand keek ik 38 onderlinge wedstrijden en noteerde alles wat ik zag; opstellingen, spelers, gele en rode kaarten, wissels, doelpogingen, assists en doelpunten, tenuekleuren, haarkleur van spelers en scheidsrechters, haardracht. Dit resulteerde in een map vol met feiten, notities en tekeningen. Alle informatie ben ik gaan onderverdelen in verschillende categorieën.
Met al deze gevonden gegevens ben ik vervolgens infographics gaan ontwerpen.
Deze infographics vormen samen met verhalen over de geschiedenis van 'De Wedstrijd’ de krant Nr. 39, een krant vol informatie en weetjes die de perfecte voorbereiding vormden voor 'de burenruzie’ van 13 juni.Wat hoop je over een jaar te doen?

Momenteel werk ik samen met studiegenoot onder de naam OUI aan opdrachten op het gebied van visuele communicatie.  
Ik hoop over een jaar een aantal leuke opdrachten achter de rug te hebben waaraan ik met plezier kan werken en waarin ik op het gebied van visuele communicatie uitgedaagd wordt.
Daarnaast sta ik als ontwerper open voor allerlei uitdagingen. Op deze manier wil ik komend jaar aan veel uiteenlopende projecten werken en mezelf als ontwerper verder ontwikkelen.

Hoe kijk je terug op de opleiding?

Ik kwam op deze opleiding binnen en wist meteen dat ik Grafisch Ontwerp wilde gaan studeren. Het eerste propedeuse jaar was dan voor mij ook een jaar waarin ik veel leerde maar ook bevestigd zag worden dat ik echt Grafisch Ontwerp wilde kiezen in mijn tweede jaar, het eerste jaar vond ik te autonoom. Ik heb het propedeuse jaar ervaren als de zure appel waar je doorheen moest bijten om vervolgens echt lekkere appels te kunnen eten! 
Vanaf dit tweede jaar ben ik me als ontwerper enorm gaan ontwikkelen en merkte ik meteen dat dit precies was wat ik wilde gaan doen. Ik was afkomstig van het MBO en was toen alleen bezig met 'mooie plaatjes’ maken, tijdens de opleiding heb ik juist geleerd om verder te kijken dan alleen mooie plaatjes.
Het fijne van de opleiding is dat je allerlei verschillende dingen kunt doen om te zien waar je interesses en sterke kanten liggen. Hierdoor heb ik me goed kunnen ontwikkelen en aan mooie projecten kunnen werken tijdens de studie. Wat/wie heeft je op de been gehouden tijdens je afstudeertijd?

Om telkens fris en opgeladen aan een studieweek te beginnen heb ik in mijn afstudeertijd veel de tijd genomen. In het weekend ging ik naar mijn ouders toe en probeerde mezelf zoveel mogelijk te verplichten om niet teveel te werken. In plaats van heel het weekend achter mijn laptop te zitten tekende ik juist en bedacht ik concepten zonder deze uit te werken. 
Mijn project besprak ik thuis met mijn vriendin en vrienden die totaal niet met grafisch ontwerpen bezig zijn, zij keken met een heel andere blik naar mijn project en zo kreeg ik een heel andere visie op mijn werk. Eer dat het vervolgens maandag was jeukten mijn vingers om weer aan de slag te gaan. Op deze manier heb ik eigenlijk een heel relaxte afstudeertijd gekend zonder al te veel stress. 
Daarnaast vond ik in koffie een goede vriend in zware tijden!Uit welk moment haalde jij de meeste voldoening?

Het allerliefste had ik hier nu verteld dat ik de meeste voldoening uit de voetbalwedstrijd zelf heb gehaald maar helaas weet iedereen wel hoe deze is afgelopen. 
Daarentegen haalde ik wel voldoening uit de wedstrijddag zelf waarbij mijn afstudeerwerk opeens landelijk in de media kwam. Ook het feit dat er een leraar was die zich afvroeg of er wel iemand zat te wachten op een dergelijke voetbalkrant en later moest bekennen dat hij er misschien enigszins naast zat zorgde voor de nodige voldoening. Sowieso is het leuk om te merken dat iets waar je zoveel tijd in hebt gestoken zo enthousiast wordt ontvangen.
Buiten dat krijg je natuurlijk de grootste voldoening als je je eindproduct voor het eerst in handen krijgt en denkt: “Mooi werk dit!”

» Bart Corre