Het geesteskind van Nicholas Negroponte is naast het MIT Media lab de XO Laptop. Deze heeft afgelopen week een vervolg gekregen de XO 3. Yves Behar en zijn Fuse studio tekende onder andere wederom voor het nieuwe product ontwerp.De XO is een laptopcomputer die ontwikkeld voor schoolkinderen in ontwikkelingslanden. De computer wordt ontworpen door One Laptop Per Child (OLPC), een organisatie zonder winstoogmerk uit Delaware die werd opgericht door werknemers van het MIT Media Lab.

De bedoeling is om een goedkope computer te ontwerpen, produceren en distribueren die ieder kind op de wereld toegang tot modern onderwijs moet kunnen geven. De laptops worden verkocht aan overheden, die ze aan kinderen en scholen kunnen toewijzen. (source Wikipedia)

De New Yorkse afdeling van Pentagram was (2007) verantwoordelijk voor de identiteit van de OLPC organisatie en ontwierpen hiernaast ook de zeer vernuftige user interface genaamd Sugar. Waar in plaats van de interface te baseren op een traditionele desktop model, de interface om de user heen werd opgebouwd.

Toen ik deze interface voor het eerst onder ogen kreeg deed het me denken aan de gebruikers omgeving van De digitale stad / DDS.

» One Laptop Per Child