Het vinden van de juiste freelancer voor een opdracht is vaak een hele opgave voor een productie-, design- of reclamebureau. Er zijn verschillende agentschappen die freelancers vertegenwoordigen, maar bij het plaatsen van een boeking komt wel commissie én dus extra kosten kijken.

In 2011 zijn 3 creatieven in Nederland met een andere aanpak gestart onder de naam The FREEForce. Het is een online database van freelancers, maar… vind je hier de juiste freelancer voor je klus dan kun je direct contact opnemen zonder commissie of kosten. The FREEforce is officieel partner van UNICEF en vraagt je daarom wel een donatie te doen wanneer je dankzij hen een boeking hebt geplaatst. Een plaats op thefreeforce.com bemachtig je wanneer 10 bestaande FREEforcers instaan voor je creativiteit, kwaliteit en efficiëntie.

Een ander freelance netwerk waar deze week de aandacht op gevestigd werd is WorkingNotWorking.com. Deze site toont real-time de beschikbaarheid van freelancers. De oprichters stuurde het Working Not Working verhaal naar Cannes als case video voor de categorie Titanium en Integrated. Op die manier zorgde ze ervoor dat hun doelgroep, de eindverantwoordelijke mensen bij bureau’s als Droga5 en Mother, in een keer allemaal van hun bestaan af wisten. Slim!


Jasper  Baartmans

Jasper Baartmans is freelance interactive producer. Dagelijks pendelt hij tussen creatieven, designers, programmeurs en klanten bij de beste bureaus van Nederland en België. Bekijk een selectie van zijn werk op jasperbaartmans.com.