Op 26 en 27 mei vindt What Design Can Do plaats. Een multidisciplinaire designconferentie waar ontwerpers, architecten, design thinkers, beschouwers uit alle windstreken ideeën met elkaar, dwars door alle disciplines heen, delen.

Georganiseerd door Richard van der Laken van De Designpolitie zijn de verwachtingen hoog gespannen. Wij vroegen Richard naar het concept van de conferentie, naar hun unieke insteek en naar de namen waar hij zelf het meest naar uitkijkt!


Richard van der LakenAangenaam Richard, wie ben je en wat is jouw rol bij What Design Can Do?
Ik ben grafisch ontwerper en samen met Pepijn Zurburg oprichter van ontwerpstudio De Designpolitie. Dat doen we alweer 15 jaar. In die jaren hebben we veel ondernomen. Eén van de belangrijkste initiatieven is Gorilla, de visuele column die een aantal jaren verscheen op de voorpagina van De Volkskrant en nu wekelijks verschijnt in de Groene Amsterdammer. Gorilla is een gelegenheidscollectief wat we opgestart hebben met Herman van Bostelen en Lesley Moore.

Vorig jaar ben ik met het plan gekomen om een internationale multidiciplinaire designconferentie op te zetten. Op het moment ben ik naast mijn Designpolitie werkzaamheden creative director van dit event.

What Design Can Do

Wat is What Design Can Do precies?
Zoals gezegd, het is een internationale multidiciplinaire designconferentie. Het is een 2 daagse conferentie met optredens van meer dan 22 nationale en vooral internationale sprekers als Oliviero Toscani, Scott STowell, Jurgen Bey, Daniel Eatock en Liu Xiaodu.

Daarnaast zijn er diverse 'break outs’. Dat zijn kleine bijeenkomsten parallel aan het lezingenprogramma waarin dieper op 1 specifiek onderwerp wordt ingegaan. Ze worden gehost door bijvoorbeeld de Premsela Stichting, Young Designer & Industr en het NAi. Er wordt ingegaan op op thema’s als sustainable fashion, wat design kan doen voor eenzaamheid of het museum van de toekomst. Heel spannend om daar in een snelkookpan van een uur echt aan de slag te gaan met elkaar.

Niet onbelangrijk is dat we in die 2 dagen ook een publicatie gaan maken, die aan het einde gepresenteerd wordt. Daar kan je als bezoeker aan meewerken, met redactie, vormgeversstudio en digitale printstraat! Dat wordt volgens mij heel spannend!

What Design Can Do

Hoe zijn jullie op het idee gekomen deze conferentie te organiseren?
We zagen dat er een gat zat in de drukke Nederlandse designmarkt met veel events, bijeenkomsten e.d. Die zijn allemaal discipline gestuurd. Wat ons opviel is dat er niet een geconcentreerd moment in het jaar is waar al die disciplines samenkomen.

In een aantal andere landen zijn die momenten er wel. Bijvoorbeeld de conferentie Design Indaba in Kaapstad is een heel mooi voorbeeld. Daar delen ontwerpers, architecten, design thinkers, beschouwers uit alle windstreken ideeën met elkaar, dwars door alle disciplines heen. Ik ben er 2x geweest, en dat is echt heel mooi.

What Design Can Do

Wat is het verschil met soortgelijke conferenties?
Onze conferentie is inderdaad heel anders, heel eigen. De vraag is heel specifiek, de naam 'What Design Can Do’ spreekt in die zin voor zich. Het gaat niet over het tonen van mooie dingen. Het gaat over de impact van design.

Daarnaast hebben we een programma structuur met break outs, een redactie, vormgeversstudio en digitale drukpers, die uiteindelijk een publicatie oplevert met de resultaten van What Design Can Do 2011. Het gaat je als bezoeker dus ook echt iets opleveren. Je krijgt een boek mee naar huis. Dat is wel een redelijk uniek concept!

Welke sprekers ben je zelf het meest trots op/ benieuwd naar?
Het is flauw om te zeggen, maar dat zijn ze bijna allemaal.
Maar om er een paar te noemen; Oliviero Toscani, de man die het begrip communicatie in de jaren 90 op zijn kop heeft gezet, Daniel Eatock, die anno nu bij alles vragen stelt, Monique van Heist, een Nederlandse mode ontwerper die het mode systeem herdefinieert of Paula Dib, een zeer betrokken Braziliaanse social designer. En natuurlijk oude rot Michael Wolff en de Braziliaanse designcurator Adelia Borges. Nou ja, best veel dus. :-)


» What Design Can Do vindt plaats op 26 en 27 mei in het Stadsschouwburg te Amsterdam.