Victor van Gaasbeek werkt voor Bfocussed, is freelancer en studeert Visuele Communicatie aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Hij is zich bewust van de wereld om zich heen en deelt zijn bewondering voor de natuur met de kijker. Soms expliciet, soms impliciet. Hoe dan ook een ontwerper die houdt van het verhaal.


“Ik maak mijn werk niet om de wereld te redden, maar wel om mijn mening te ventileren.”

Waarom werk je zoveel met dieren?
Ik vind de natuur belangrijk en ik hoop dat mensen die mijn werk zien wat meer bij de natuur stilstaan en beseffen hoe belangrijk het eigenlijk is. Soms heel letterlijk door een Global Warming Campagne soms op een wat subtielere manier. Denk bijvoorbeeld aan de Sliced Pixel dieren serie. Mensen vinden het werk hopelijk mooi en interessant en gaan erover nadenken.

victor van gaasbeek

Redt jouw werk de wereld?
Moet de wereld gered worden? Ik heb niet de illusie dat mijn werk de wereld redt.
Ik maak mijn werk ook niet om de wereld te redden, maar wel om mijn mening te ventileren, althans, in mijn vrije werk. Bij werk voor klanten gaat het uiteraard om het vertalen van hun visie.

Ben je een moraalridder?
Nee, zo zie ik mezelf helemaal niet. Met mijn werk hoop ik mijn visie over te brengen en mensen aan het denken te zetten. Als mensen het niet met me eens zijn dan is dat jammer, maar meer ook niet.

victor van gaasbeek
victor van gaasbeek

Met welk werk ben je tot nu toe het meest gelukkig?
Het Sliced Pixel project (in de header, –red.) vind ik een erg leuk en goed gelukt project. Het is simpel en toch heel sterk. Het verhaal erachter klopt. Ik heb deze serie gemaakt naar aanleiding van alle 'artworks’ met allerlei lichteffecten en felle kleuren en een enorme lading stockfoto’s die ik online zag. Hoewel het vaak mooie dingen zijn zegt het voor mij niet zoveel, het blijft gewoon een mooi ding en verder niets. Dat zette me aan het denken en ik besloot uiteindelijk om de basis van deze kunstwerken als uitgangspunt te nemen: de pixel. Door vragen te stellen bij de vorm van de pixel ontstond uiteindelijk de Sliced Pixel techniek. Dieren koos ik als onderwerp omdat mensen die haast alleen nog van foto’s kennen. Een groot deel van de afgebeelde dieren heeft niemand ooit in het wild gezien.

Laatste woorden?
Maak je werk niet voor het mooi, maar omdat je er iets mee wil zeggen. Bijna iedereen kan mooie dingen maken, niet iedereen kan een goed concept bedenken en vertalen naar een goed eindresultaat!

victor van gaasbeek

» Victor van Gaasbeek


Mirte Meeus“Mirte Meeus is socioloog en studeerde Media en Journalistiek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Als freelance editor schrijft ze onder andere over cultuur en design.”