De vijfde in de reeks Young Talents die we gespot hebben bij de Kunstacademie Eindexamens 2011 is de 25-jarige Thijs Janssen, net afgestudeerd als Grafisch Ontwerper aan de Willem de Kooning academie te Rotterdam. Als eindexamenproject ontwierp Thijs voor het TypeCon evenement een lettertype en logo/woordbeeld gebaseerd op het thema Surge.Wat is het achterliggende concept?

TypeCon is een rond trekkend evenement dat elk jaar in een andere stad typografie geweld los laat barsten. Dit jaar (2011) zal het zich vestigen in New Orleans met het thema 'surge’ (golving, aanzwellen). Een van de redenen waarom een bezoeker naar het evenement gaat is om nieuwe “dingen” te ervaren, nieuwe dingen leren kennen. De beleving van typografie staat centraal in de identiteit.

Voor het evenement ontwierp ik een lettertype en logo/woordbeeld gebaseerd op het thema Surge. Het logo/woordbeeld heb ik uitwerkt als driedimensionaal beeld die in diverse materialen terug komt. Door de verschillende materialen en activiteiten er omheen zorgen ervoor dat de ervaring er van constant verschillend is. Het maakproces heb ik filmisch vastgelegd in teasers en affiches. De affiches kunnen horizontaal of verticaal aangesloten worden om de constante verandering te visualiseren en verschillende overgangen te creëren.

Wil je er mee verder gaan, en zo ja hoe?

Het voor de eerste keer werken met driedimensionale objecten en video is niet tegen gevallen en smaakt naar meer. De diversiteit van kijk manieren spreekt me aan. Echt verder gaan met deze identiteit zit er niet echt in denk ik. Wat wel in de planning staat is het optimaliseren en verbeteren van het ontworpen Surge lettertype, om deze daadwerkelijk uit te brengen.

Wat doe je over een jaar denk je?

Heel hard juichen nadat we Europees Kampioen zijn geworden. Buiten die feestelijke activiteiten hoop ik op freelance basis mooie opdrachten te kunnen doen.

» Check ook de website van Thijs


Thijs Janssen


Thijs Janssen


Thijs Janssen


Thijs Janssen