De twaalfde in de reeks Young Talents die we gespot hebben bij de Kunstacademie Eindexamens 2011 is de 26-jarige Sarah Kartono, afgestudeerd als fotograaf aan de Willem de Kooning Academie Rotterdam. Sarah maakte een serie foto’s over de omgangsvormen van mensen bij de dood van hun huisdieren.Wat is het achterliggende concept?

Welke wereld hebben wij gecreëerd om het afscheid en het verdriet van een huisdier een plek te geven? Hoe gaan wij als mens om met de dood en welke plek heeft een huisdier na zijn dood. Krijgt het dier een afscheid, of mag het bij het afval?

In deze serie heb ik de volgende werelden belicht; de wereld waarin een dier zijn functie als huisdier heeft gehad, en de gecreëerde wereld voor afscheid. 

Ik heb getracht de grenzen op te zoeken tussen empathie en confrontatie. De kijker wil ik meenemen naar de leegte die overblijft als een dier er niet meer is. Ik geef de kijker ruimte voor zijn verbeeldingskracht. De mens is in het beeld is niet letterlijk aanwezig, maar de invloed van de mens wel.

Wil je er mee verder gaan, en zo ja hoe?

Hoe wij als mens omgaan met de dood, fascineert mij. Welke plekken creeren wij om afscheid te nemen, en hoe ziet de omgeving eruit wanneer wij een huisdier geen waardig afscheid gunnen. Deze fascinatie zal ik altijd met mij meedragen, of ik hier direct weer een serie over ga maken. Misschien maar het kan ook zijn dat het in een andere gelaagdheid naar voren komt met een ander onderwerp en concept. 

Wat doe je over een jaar denk je?

Fotograferen en exposeren, met een nieuwe serie. En ik ben erg dankbaar dat ik genomineerd ben voor de Photo Academy Award in 2 categorieën.

» Sarah Kartono

Sarah Kartono


Sarah Kartono


Sarah Kartono


Sarah Kartono