De zesde in de reeks Young Talents die we gespot hebben bij de Kunstacademie Eindexamens 2011 is Remco van Dun, net afgestudeerd als Grafisch Ontwerper aan de AKV | St.Joost in Den Bosch. Eén van zijn twee eindexamenprojecten was een systeem waardoor hij informatie van zijn (anders anonieme) buurtbewoners kon ontrafelen om zo zijn buren wat beter te leren kennen. Daarnaast is Remco ook genomineerd voor de Lucasprijs van AKV | St.Joost.Wat is het achterliggende concept?

Na anderhalf jaar woonzaam te zijn in mijn straat is het contact onder de bewoners nauwelijks te merken. De interesse naar wat zich schuil hield achter de deuren waar ik dagelijks langs loop, de ramen waar ik weleens een blik naar binnen werp en de mensen die ik ongemakkelijk begroet op straat waarvan ik vermoed dat ze mijn buren zijn, was door de komst van een straatfeest in een stroomversnelling geraakt. Dit in combinatie met het gegeven dat mensen niet altijd even oprecht zijn over hun gastvrijheid heeft mij er toe gezet om een onderzoek te starten in de straat die ik na dit project mijn straat mag noemen. Om dit vast te leggen, moest ik ook deels in het geheim te werk gaan zonder dat men doorhad wat er allemaal voor informatie verzameld werd. En ik heb voor mezelf een uniek systeem gehanteerd waardoor ik met bewoners dezelfde confrontatie aanging.

Hoe heb je je afstuderen ervaren? Wat heb je geleerd?

Het was natuurlijk een drukke periode, niet alleen vanwege het project maar ook de verbouwing op de academie zorgde er voor dat ik met meer rekening moest houden dan normaal. Met de drukte kwam uiteindelijk ook voldoening en tevredenheid. Het valt me op dat steeds meer van wat ik voorheen heb geleerd op zijn plek begint te vallen.

Wat doe je over een jaar denk je?

Een antwoord op deze vraag is heel lastig, zo veel te doen en zo weinig tijd. Ik heb een ruime interesse in bijna alles wat met visuele communicatie/grafisch ontwerp en aangrenzende vakgebieden te maken heeft, dus dat betekent dat er moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. Zelf hoop ik de komende paar jaren werkzaam te zijn bij een bureau waar ik mij thuis voel en mij kan blijven ontwikkelen, om hierna met een voldaan gevoel maar met honger naar meer een master te volgen. Ook deze plannen kunnen natuurlijk nog veranderen. 

» Check ook de website van Remco van Dun


Remco van Dun


Remco van Dun


Remco van Dun


Remco van Dun