De negende in de reeks Young Talents die we gespot hebben bij de Kunstacademie Eindexamens 2011 is de 24-jarige Michael Kluver, afgestudeerd op de afdeling Man & Communication aan de Design Academy Eindhoven. Michael maakte een reeks stoelen gebaseerd op de bekende design klassiekers, en duwde ze terug in de meest simpele ergonomische vorm. Daarnaast is het project genomineerd voor de Renee Smeets Prijs.Wat is het achterliggende concept?

Het project heet ‘Just Chairs’. De stoelen in deze serie zijn allemaal metamorfoses van modernistische design klassiekers. Allemaal zijn ze teruggeduwd in de vorm van het archetype gebaseerd op de meest simpele ergonomische maten waarmee je een stoeltje zou kunnen schetsen.

Ze komen voort uit de vraag hoe nodig het is om elk jaar weer zoveel nieuwe dingen te produceren? Is het niet eens tijd om rustiger aan te doen en weer te zoeken naar kwaliteit en context? Een stoel is om op te zitten. Klinkt simpel toch? De originele ontwerpers van de vervormde stoelen zochten naar een manier van leven en hadden een algehele visie over hoe het menselijk bestaan zou moeten zijn. Gaandeweg werden hun ontwerpen echter compleet uit context getrokken om te verworden tot dure designobjecten. Laten we ze weer terug proberen te plaatsen in de juiste context. Laat ze gewoon weer stoelen zijn.

Wil je er mee verder gaan, en zo ja hoe?

De stoelen in deze huidige serie zijn naast gewone zitmeubels ook een beeld en een statement. Daarom is het van belang dat ze nu eerst de wereld over gaan om dat verhaal te vertellen. Deze zomer staan ze in Berlijn en in oktober komen ze op de afstudeershow in Eindhoven.

Naast de stoelen als statement zou ik ze ook graag produceren. Of dat haalbaar is, is een tweede. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan.

Wat doe je over een jaar denk je?

Mijn werk is mijn beschouwing van de wereld. Ik zoek altijd dingen uit de maatschappij die me intrigeren, haal ze uit elkaar, analyseer ze en zet ze weer in elkaar op een manier met een toegevoegde waarde. Het idee achter deze stoelenserie is simpel en pakkend maar het stelt tegelijkertijd een hoop belangrijke vragen. Zo zal ik waarschijnlijk altijd blijven doorwerken, dat zit in me. De volgende stap is om een eigen studio daaromheen te bouwen.

» Michael Kluver

Menno Mus


Michael Kluver