De veertiende in de reeks Young Talents die we gespot hebben bij de Kunstacademie Eindexamens 2011 is Koen Harmsma, afgestudeerd als illustrator aan Willem de Kooning Academie te Rotterdam. Koen zijn afstudeerproject gaat over dieren die verwikkeld zijn in een wederzijdse strijd met hun omgeving.Wat is het achterliggende concept?

Ik was voor heen veel bezig met uitgebreide zwart wit tekeningen die ik opzette op A4. Na wat geknutsel in Photoshop en een aantal printjes werd het duidelijk dat deze beelden op A1 nog steeds genoeg detail hadden om een eindje op weg te staren. Zo ontstond het idee om een serie zeefdrukken te maken van de A4tjes. Het werk gaat over dieren die verwikkeld zijn in een wederzijdse strijd met hun omgeving. Het kaart een relatie aan tussen mens en dier. Beiden afhankelijk van elkaar. Toch is er een duidelijke eenzijdige uitbuiting. Deze serie is niet zo zeer kritiek op de situatie maar eerder een grimmige doch humoristische observatie.

Wil je er mee verder gaan, en zo ja hoe?

Ik ben op het moment in Australie waar ik heb deelgenomen aan een “Mural project” genaamt wall2wall. Hier heb ik de serie uitgebreid met een krokodil die verwikkeld is met de industrie van de Bailmain, Rozelle area in Sydney. Dit was een competitie waarbij artiesten uit Sydney gevraagd werden voor een aantal locaties een site specifiek ontwerp te maken. Ik heb hiermee de 1ste prijs gewonnen.

Wat doe je over een jaar denk je?

Over een jaar zou ik graag een eigen studio hebben en me voornamelijk bezig houden met illustraties, exposities en muurschilderingen. Daarnaast lijkt het me interessant om de wereld over te gaan en een aantal projecten in verschillende landen neer te zetten, Een beetje wat ik het afgelopen half jaar ook heb gedaan. Hoe dit er exact uit komt te zien moet ik nog uitkiemen. Het zou mooi zijn als het in de stijl van een eerder project (dat ik heb opgezet met bier en brood) genaamd “Hotel Kwanza” kan worden.

» Koen Harmsma

Koen Harmsma
Koen Harmsma
Koen Harmsma