De elfde in de reeks Young Talents die we gespot hebben bij de Kunstacademie Eindexamens 2011 is de 24-jarige Aron Vellekoop León, afgestudeerd als illustrator aan de AKV | St. Joost. Aron ontwierp 14 affiches die samen de geschiedenis van Europa in de twintigste eeuw visueel uitleggen.Wat is het achterliggende concept?

Ik heb 14 affiches ontworpen die samen als één serie de geschiedenis van Europa in de twintigste eeuw visueel uitleggen. Elke poster behandelt één specifiek belangrijk moment uit deze eeuw. Deze prenten vormen in chronologische volgorde een beeldenreeks die de samenhang tussen belangrijke momenten en tijdsbeelden illustreert. Daarmee wil ik dus laten zien hoe de samenhang tussen een moment, een gevoel en visuele taal werkt. Zo ontstaat er een visuele impressie van de twintigste eeuw en hoe deze is gevormd door veranderingen en gebeurtenissen.

Wil je er mee verder gaan, en zo ja hoe?

Fenomenen als ‘tijdsbeeld’ en ‘visuele taal’ hebben mij als ontwerper logischerwijs altijd gefascineerd. Europa als specifiek onderwerp is daarentegen niet per se iets wat terug gaat komen in mijn werk. Dit project is vooral een uitgebreid onderzoek geweest naar visuele taal, en hoe deze door de tijd heen is ingezet. Daar zal ik altijd wel mee door blijven gaan. In mijn werk zoek ik een balans tussen grafische vormgeving en illustratie, dit spel zal ik altijd wel willen blijven spelen. Posters zijn voor mij daarbij het favoriete medium. Daar komt wel bij dat ik nu ook veel experimenteer met animatie.

Wat doe je over een jaar denk je?

Over een jaar heb ik hopelijk een aantal mooie opdrachten achter de rug van klanten die hun communicatie, artistieke waarde mee durven te geven. Ik ben er van overtuigd dat ‘reclame’ in die zin een stuk interessanter kan worden. Daarnaast wil ik veel vrij werk maken in de vorm van gezeefdrukte prints en schilderijen. Ik zou het te gek vinden om dat vol te kunnen houden naast al het werk ‘in opdracht van’. Naast al deze eigen projecten wil ik me ook inzetten voor BARCK Collective, dat is een collectief van 5 jonge ontwerpers waar ik deel van uitmaak. Wij vormen samen een multidisciplinaire studio die uitdagingen vindt in grafische vormgeving, illustratie, animatie en interactief werk. Ik hoop dat dit alles ervoor gaat zorgen dat ik de komende jaren veel uiteenlopende projecten mag gaan verwezenlijken.

» Aron Vellekoop León


Aron Vellekoop León


Aron Vellekoop León