De vijftiende in de reeks Young Talents die we gespot hebben bij de Kunstacademie Eindexamens 2011 is Elsje Brussee (25 jaar, Utrecht), afgestudeerd grafisch ontwerper aan Willem de Kooning Academie te Rotterdam. Elsje haar afstudeerproject gaat over de beeldcultuur rondom het Gadaffi regime.

Waar gaat je afstudeerproject over?

Door de Arabische revolutie die begon in 2010 is het leiderschap van Muammar Gaddafi ter discussie komen te staan. In dit boek heb ik beeldcultuur rondom Gaddafi onderzocht.

Het boek begint met de opkomst van Gaddafi en zijn greep naar de macht. Waarna in verschillende hoofdstukken zijn imago in beeld wordt gebracht. Het boek brengt in kaart welke symbolen hij gebruikt om zijn macht te visualiseren. Ook zijn kleding en meereizende tent als belangrijke en tegelijk typische uiting van zijn imago komen aan bod. Het resultaat van het onderzoek is een boekje waarin ik de beeldcultuur rondom de dictator heb geanalyseerd en in kaart heb gebracht.

Vanwaar de keuze voor Gaddafi?

Mijn afstudeerperiode viel gelijk met de ontwikkelingen in het Midden Oosten. Na een onderzoek over de Jasmijnrevolutie zag ik dat Gaddafi daar vaak in terug kwam. Bij het naast elkaar zetten van de foto’s van Gaddafi begonnen mij symbolen en lichaamshoudingen op te vallen. Gaddafi is de hoofdpersoon van mijn boek, maar staat voor een groter onderzoek naar Dictators die te vinden is in het laatste hoofdstuk.

Ben je in al je werk gericht op de actualiteit?

In veel van mijn werk zie je de actualiteit terug. Ik vind het interessant om het nieuws en de actualiteiten op een andere manier te laten zien, en daarbij mijn visie daarover te geven.

What’s next?

Over een aantal maanden vertrek ik op wereldreis. Samen met mijn vriend reis ik naar Azie, Oceanie en Zuid-Amerika. Op deze reis hoop ik veel inspiratie op te doen voor komende projecten. Na de reis zou ik graag ervaring op willen doen bij een ontwerpbureau waar ruimte is voor onderzoek.