Heb je deze zomer geen tickets naar verre oorden maar heb je wel een zakcentje over? Blijf dan in eigen land en daag jezelf uit met één van de vele summer schools die er de komende tijd van start gaan.


De komende dagen op Fontanel: korte interviews met initiatoren van drie verschillende summer schools. Vandaag deel 2: ED! Sustainable Summer Design Experience in Den Haag (en Berlijn). Organisator Andrea Fuchs legt uit wat het programma inhoudt.


Hi Andrea Fuchs, kan je kort uitleggen wie je bent en wat ED! en de summer school zijn?

Ik ben grafisch ontwerper en regelmatig gastdocent grafisch ontwerp aan academies in NL en buitenland. Samen met Anno Fekkes ben ik één van de initiators van ED! Academy for Sustainability

ED! richt zich, kort gezegd op het toevoegen van het duurzame DNA aan de beroepspraktijk van grafisch ontwerpers en communicatie professionals. We gaan dat op verschillende manieren doen, waaronder door het opzetten van een éénjarige, particuliere en vraaggestuurde ED! Master in Sustainable Graphic- and Communication Design en door het organiseren van onze internationale Summer School.

Beter gezegd de 'ED! Sustainable Summer Design Experience’, die gedurende 3 weken in augustus Den Haag en Berlijn gaat plaatsvinden! Deelnemers worden intensief in contact gebracht met de verschillende duurzame aspecten van grafisch ontwerpen en communicatie en werken aan een door derden ingebrachte echte case. Met de kans dat de opdrachtgever je concept en ontwerp na de Design Experience gaat realiseren!2. Waarom is sustainable design nu zo’n hot topic (hot genoeg om er een summer school aan te wijden)?

Er is veel vraag vanuit het bedrijfsleven naar een visuele en conceptuele vertaling van hun duurzame doelen en wij zien dat er nog veel te weinig aandacht wordt gegeven aan de duurzame aspecten van het vakgebied. Het blijft nu te vaak op het niveau 'een-recycling-papiertje-kiezen’, terwijl het veel eerder in het ontwerpproces begint. Misschien hoef je helemaal geen papier te kiezen maar is je klant beter af met een App…? Studenten, ontwerpers en communicatieprofessionals zonder deze competenties missen straks niet alleen deze klanten, maar ook de vaardigheden het vak duurzaam te vernieuwen.

Een kortstondige, intensieve Design Experience zorgt ervoor dat je als professional en/of student in staat wordt gesteld die kennis op te doen en deze bij het adviseren van je klanten toe te passen. Met andere woorden, je hebt in één zomer een behoorlijke inhaalslag gemaakt en je bent klaar om vervolgens als 'change agent’ met een duurzamere uitoefening van je vak verder te gaan.

3. Als er één ding is die aankomende ontwerp professionals moeten weten, wat zou dat dan zijn?

Aankomende ontwerpers moeten vooral begrijpen dat 'duurzaam ontwerpen’ een bittere noodzaak is. Als bedrijven zich binnen 10 jaar niet echt duurzaam ontwikkelen, is de kans groot dat ze de boot missen. Daarbij hebben ze alle hulp van professionals nodig, dus ook van grafisch ontwerpers en communicatie professionals. 

Aandacht voor duurzaamheid maakt het vak inhoudelijk stukken interessanter. Velen zijn bang dat die aandacht allerlei creatieve beperkingen oplegt en ze 'niets leuks meer mogen doen’. Niets is minder waar! Het is onze ervaring dat je je mogelijkheden en je beroepspraktijk juist verrijkt. Ontwerpers met een duurzaam DNA lopen ver voor op anderen en zijn daardoor in staat hun eigen beroepspraktijk beter vorm te geven. Geen beperking maar juist legio mogelijkheden. Je gaat je juist beperken door niet toekomstgericht te ontwerpen.

Dank je wel Andrea!


ED! Sustainable Summer Design Experience
13 – 31 augustus
in Den Haag met een tripje naar Berlijn
» ed-academy.nl/experiences


Vera Butter

Vera Butter is van oorsprong grafisch ontwerper maar doet daarnaast veel meer. Als Master student Design Cultures aan de Vrije Universiteit verdiept zij zich in het fenomeen beeldcultuur. Daarnaast werkt Vera als researcher voor het Graphic Design Festival Breda.