Posters boven het artikel

1. I am Dangerous
Grappig om te zien hoe actueel deze poster nu eigenlijk is. Ik heb hem
gemaakt in mijn derde jaar op de HKU, dus zo’n 3 jaar geleden.

2. Weak / Weak poster
Ook dit was een HKU opdracht, maak een eigen typografie bij een zelfbedachte leuze. Ik wilde graag iets met spaghetti maken, vraag me niet waarom.

Rosa Maria Koolhoven is zo iemand die aan een ding niet genoeg heeft. Ze studeerde recent af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en inmiddels doet ze een master 'Image and Communication’ in Londen aan de Goldsmiths University. Daarnaast fotografeert ze al een lange tijd de Dubstep scene, eerst in Nederland en nu dus ook in Londen. One to watch dus!


Hoe is het leven aan Goldsmiths University?
Het leven in London is te gek, het past bij me. Het leven aan Goldsmiths University is om eerlijk te zijn niet al te spannend. Ik volg de eenjarige MA course Image and Communication en het is minder interessant dan ik had verwacht. Ik had gehoopt dat ik op het gebied van communicatie design meer zou leren.

Desalniettemin vermaak ik me prima. We hebben veel praktische lessen in interaction design en leren de basis van vele computer programma’s zoals Flash, Dreamweaver, Maya, Final Cut en Stopmotion enz. Ook heb ik veel geleerd over digitale en analoge fotografie en zijn er vele gesprekken over contemporary art en Marcel Duchamp.

We leren dus veel praktische dingen, maar op conceptueel gebied ontbreekt de juiste input / feedback en dat is voor een voormalig Graphic Design student best moeilijk. In juli is er de Final Exhibition waar ik me volgens mijn tutor geen zorgen om hoef te maken, omdat dat niet de final stop is. Wat ik op dit moment leer en wat ik daar later mee ga doen telt vele malen zwaarder. Dus ik ben verschillende dingen aan het uit proberen, ook naast mijn studie bezig met kleine projecten en maken van contacten. Ik wil namelijk graag in London blijven wonen en ga dus eind juli opzoek naar een baan om werkervaring op te doen.

Radical flyers

Radical is een event in Amsterdam dat ik met Rik Kooyman (Myrkur) ben begonnen in 2008. In het begin draaide ik zelf ook, maar nu doe ik alleen nog maar de design kant, gaat me toch beter af.


Je liefde voor muziek beïnvloedt je fotografie sterk, is dit ook het geval bij je ontwerpwerk?
Ik fotografeer inderdaad vrijwel alleen maar muziek gerelateerd. Ik heb nooit de drang gehad om andere dingen te fotograferen, zoals straat, mode of mensen. Voor mijn ontwerpwerk is dat denk ik wel anders. Daarbij gaat het toch vooral om wat voor cliënt je voor je hebt en welke aanvragen je krijgt. Al vind ik het wel het leukst om voor de muziek industrie te ontwerpen, ik voel me daar erg in thuis en heb ook veel contacten en vrienden die uit die sector komen. Mijn grote voorbeeld op dat gebied is Non-format. Zij hebben bijvoorbeeld de artwork voor Magnetic Man gedaan. Dat soort klussen zou ik later ook wel willen
doen als ik ooit voor mezelf ga beginnen.


flying lotus en nosaj thing, Rosa Maria Koolhoven

Dubstep en fotografie, dat is mijn grote passie. Of ik ooit van fotografie
mijn werk wil maken weet ik niet. De vrijheid en onafhankelijkheid die ik
nu heb tellen nog steeds erg zwaar.


485

Wat is het raarste dat je hebt mee gemaakt?
Ik maak niet zo heel veel rare dingen mee eigenlijk. Maar het raarste dat ik op creatief gebied heb (mee) gemaakt is het illustreren van de zin ‘Tijmen je bent een lul’ in typografie gebaseerd op de letter R van mijn Freakfont alfabet. Dit werd een ingelijst afscheidscadeau voor een collega die blijkbaar iets met piemels had haha.

» Rosa Maria Koolhoven