Aanstaande vrijdag 20 januari om 20.30 is er in het MOTI, Museum of The Image in Breda de lezing Overwerk XL: Nieuwe Wereld Beelden waar Occupy in het perspectief van de beeldcultuur wordt geplaatst.

De komende dagen lees je op Fontanel alvast over wat onderwerpen die in de lezing aan bod zullen komen, vandaag deel 3/3: The Protestor.Copycat / Robin Hood

De meningen over kunstenaar Shepard Fairey zijn verdeeld. Soms bestempeld als een Robin Hood van de populaire cultuur en soms als fantasieloze copycat. Er valt echter niet te twisten over de impact die zijn ‘Hope’ affiche van Obama in 2008 maakte. Het affiche werd de campagne visual en werd zelfs cover van de Times Person of The Year editie.


Dear Mr. President

Succes is herhaalbaar moet Fairey hebben gedacht toen hij in 2011 een affiche maakte voor de Occupy Wall Street beweging. Obama’s hoofd is vervangen met (of verstopt achter!?) een Anonymous masker en de tekst is aangepast.

En dit schoot bij de Occupiers in het verkeerde keelgat. De kritiek werd onderbouwd met het feit dat Occupy juist niet geassocieerd wilde worden met specifieke politici of partijen. Reactie uit het kamp was luid en duidelijk en werd vooral eloquent gebracht:

‘Obviously, this is your design and powerful statement, and you are brilliant in conveying your message. I’m sure you will find a large audience that will love it. Given my admiration and respect for you as an artist, I am conflicted in the fact that I cannot support or endorse this as it currently is.’


Lees de ingezonden brief met goed onderbouwde kritiek hier.

Fairey zwichtte direct en bracht een tweede versie uit. De kritiek dat het affiche een negatieve uitstraling heeft en geen juiste reflectie is op de ideologie van Occupy blijven echter de ronde doen.


The Protestor


Ondanks de controverse vond Times Magazine het toch een goed idee om Fairey te vragen de cover van de ‘Times Person of The Year : The Protestor’ te illusteren. Volgens de man zelf heeft hij een poging gedaan om alle protestors van 2011 in dit beeld samen te vatten op een positieve docht ernstige manier. Wat vinden jullie er van?
Overwerk XL is een extra late editie van de maandelijks gehouden serie inspirerende lezingen van het MOTI. Dit keer is het de beurt aan Daniel van der Velden van Metahaven om te vertellen over de identiteit die ze voor Wikileaks hebben ontworpen.

Ook aan bod komen de 99%, Dennis Elbers (curator van MOTI), Vera Butter (Design Cultures student) en Jeroen Hotlhuis (grafisch ontwerper en Occupier). Samen geven zij een inspirerende kijk in de ideologie en beeldtaal van de internationale protestbeweging.

» Overwerk XL: Nieuwe Wereld Beelden