Aanstaande vrijdag 20 januari om 20.30 is er in het MOTI, Museum of The Image in Breda de lezing Overwerk XL: Nieuwe Wereld Beelden waar Occupy in het perspectief van de beeldcultuur wordt geplaatst.

De komende dagen lees je op Fontanel alvast over wat onderwerpen die in de lezing aan bod zullen komen, vandaag deel 1/3: Monopoly Man.Rich Uncle Pennybags

Op Internet circuleren al een tijd fotos van een installatie in het kamp van Occupy London. Op de grond is een groot Monopoly bord gemaakt en midden op het bord zit een beteuterd kijkende Monopoly mannetje met stoppelbaard die zijn hoge hoed ophoudt. Het is een sterk beeld omdat het icoon van Monopoly, de nette en vrolijke man in 3-delig pak en hoge hoed de verpersoonlijking is van de kapitalist die uiteindelijk (volgens de Occupiers) ook verantwoordelijk is voor de crisis en de bijbehorende ellende.


Banksy does it again

Op diverse blogs gonst het van de geruchten dat de installatie aan pop-star street artist Banksy toegewezen kan worden. Daar zijn echter nog geen concrete bevestigingen op. Een interessant interview met street artist Alec die al veel langer gebruikt maakt van het Monopoly mascotte om een statement te maken. Zelf zegt hij:

“I started painting monopoly men right after the economy tanked. Seeing how many families were greatly affected by this, really pushed me to express myself through the character. I see Mr. Monopoly as an icon of Capitalism and provocative when used as a narrator to immoral investors such as Bernie Madoff.”


Auteur onbekend

De geschiedenis van het Monopoly Mannetje is interessant. Hij heet eigenlijk Rich Uncle Pennybags. Hij is een oude man met hoge hoed en de mascotte van het bordspel Monopoly. Hij verscheen in 1936 ten tonele en heeft sindsdien zoals zoveel logo’s diverse re-stylings meegemaakt.

De illustrator die het mannetje als eerst heeft neergepend is onbekend, maar er zijn geruchten dat de suikeroom is geïnspireerd op het Esquire mannetje, Little Esky of zelfs op money-man J.P. Morgan… of toch de Pringles Man?
Overwerk XL is een extra late editie van de maandelijks gehouden serie inspirerende lezingen van het MOTI. Dit keer is het de beurt aan Daniel van der Velden van Metahaven om te vertellen over de identiteit die ze voor Wikileaks hebben ontworpen.

Ook aan bod komen de 99%, Dennis Elbers (curator van MOTI), Vera Butter (Design Cultures student) en Jeroen Hotlhuis (grafisch ontwerper en Occupier). Samen geven zij een inspirerende kijk in de ideologie en beeldtaal van de internationale protestbeweging.

» Overwerk XL: Nieuwe Wereld Beelden