a 225px image

Novo Typo is een nieuwe Nederlandse typefoundry opgericht door Atelier van Wageningen. De foundy heeft al direct een flinke collectie met eigenzinnige fonts als de Laïka en de Louis Douze. Wij stelden drie vragen aan Mark, een van de mensen achter Novo Typo.Wie zitten er allemaal achter Novo Typo?
Novo Typo is de typefoundry van Atelier van Wageningen, (typo)grafisch ontwerpers uit Amsterdam – NL. Wij zijn een 2/3 man/vrouw sterke ontwerpstudio (yes, we werken we graag met stagiaires).

Het grootste gedeelte van de Novo Typo fonts hebben we gemaakt in opdracht, andere zijn gemaakt op eigen initiatief. Een klein gedeelte was in het verleden al beschikbaar via Fontshop of Linotype.

Bij Novo Typo is het voor het eerst al ons werk compleet verkrijgbaar. We produceren lettertypes om onze ontwerpen volledig naar de hand te kunnen zetten. Een groot gedeelte van de fonts die we in de loop der jaren hebben gemaakt voor opdrachtgevers zijn nu beschikbaar voor andere ontwerpers. Deze hebben we aangevuld met fonts die we hebben op eigen initiatief hebben geproduceerd. Novo Typo is het platform voor onze typografische experimenten.Novo Typo

Waarom Novo Typo? Zijn er niet al genoeg Foundries?
Zeker niet. Voor originaliteit is altijd ruimte. Onze lettertypes nemen zo’n unieke positie in dat er juist een grote behoefte aan is. Na jaren te hebben geleefd onder het functionalistische Helvetica-juk is er onder ontwerpers een grote belangstelling om zichzelf te bevrijden en het conceptuele en decoratieve te omarmen. Ornamentiek en Deconstructivisme zal zich in de komende jaren gaan ontwikkelen tot het nieuwe Modernisme.

Novo Typo wil ontwerpers graag voorzien van mooie bouwstenen. Met deze 'lettertekens’ kan elke ontwerper aan de slag. Het zou toch jammer zijn wanneer wij de Novo Typo fonts exclusief voor onszelf zouden houden? Novo Typo fonts zijn een uitnodiging om te modificeren, verbreden of te versmallen. Letters zijn de lego-stenen van de taal. Wij zijn de metselaars van uw woorden…Novo Typo

Als je een lettertype uit eigen stal zou moeten kiezen, op welke zijn jullie dan het meest trots?
Dat is zonder twijfel NT Louis Douze. We hebben haar pas een paar weken geleden afgerond. Een zeer moeilijk bruikbaar lettertype, maar met zeer fraaie curves. Deze zijn ook weer uit te rekken of in te trekken. Een lettertype voor een handige doe-het-zelver met typografische ervaring maar met gevoel voor stijl.Novo Typo

Maar uiteindelijk zijn al onze fonts ons even dierbaar. Wij hebben ze lief zoals wij onze naasten liefhebben, zoals wij de letters liefhebben, zoals wij woorden liefhebben…

Met alle fonts willen we de wereld leuker en vrolijker maken. Keer daarom regelmatig terug want we zullen vaak nieuwe typefaces aanbieden.

» Novo Typo


Erik Gelderblom

Erik Gelderblom is naast mede-oprichter, editor ook de interactie ontwerper van Fontanel Magazine en Fontanel Jobs. Daarnaast is hij freelance interactive designer. Verder heeft hij een voorliefde voor muziek en wielrennen.