Nina Fernande (23) studeert momenteel illustratie aan de WDKA en werkt daarnaast nog in de bediening. Ze houdt van lekkere koffie en ze is vaak met haar huisgenoot tevens studiegenoot aan het werk.


“Ik ben pro vrolijke tekeningen, vrolijke spullen en vrolijke mensen!”

Hoe is jouw stijl ontstaan?
Ik weet precies wat ik wel en niet mooi vind, dat hangt samen met een fascinatie voor ouderwetse illustraties. Vaak zijn die wat puurder, mooier en ze laten meer ruimte over voor interpretatie. Deze inspiratie is soms terug te zien in mijn werk.

Je giet heftige verhalen vaak in een extreem vrolijk hoesje. Waarom?
Sinds ik teken, teken ik vrolijk. Ik ben echt erg slecht in het verbeelden van nare of duistere situaties. Vrolijke illustraties komen vanzelf, ik denk er eigenlijk nooit zo over na. Ik heb niet zo veel met nare en dramatische illustraties. Ik ben pro vrolijke tekeningen, vrolijke spullen en vrolijke mensen!

Nina Fernande

Er zijn bepaalde figuren die steeds terug komen. Kun je hen voorstellen?
Niet echt, het zijn er oneindig veel ze lijken wel veel op elkaar, maar ze zijn eigenlijk altijd anders. Ik teken ze vanzelf. Terwijl ik de tekening maak ontstaat er een figuur, op het moment dat ik de figuur zie weet ik vaak pas wat het is en wie het is. Ik denk er van te voren nooit over na. Van sommige figuren weet ik dat ze verschrikkelijk veel praten en hysterisch zijn terwijl andere zich meer op de achtergrond houden en moeilijker te bereiken zijn. Ze lijken veel op elkaar maar er is zelden eenzelfde die terugkomt. Binnen een project kan ik wel met eenzelfde type werken tenzij deze halverwege niet meer mee wil werken.

Nina Fernande


Hoewel je illustratie studeert, maak je ook muziek en geef je performances. Hoe mix and match je dat?
In het eerste en tweede jaar kon ik muziek en performance goed kwijt binnen mijn studie, toen is het ook ontstaan. Ik had een goede docent die me motiveerde in het maken van muziek en het opzetten van een performance. Dit mixte ik door decorstukken te illustreren in mijn performances of door videobeelden te maken. Momenteel kan ik het niet echt combineren met het werk dat ik maak. Ik rommel wel wat naast mijn studie, maar de tijd is er nu niet om de boel door te zetten. Zodra er tijd is pak ik het weer op en dan word het tijd voor een goede mix!


Laatste woorden?
Slecht werk is leuk!

» Nina Fernande


Mirte Meeus“Mirte Meeus is socioloog en studeerde Media en Journalistiek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Als freelance editor schrijft ze onder andere over cultuur en design.”