Liza maakt niet alleen foto’s waar je minuten lang naar kan kijken, maar is ook levenslustig en iemand die weet waar ze mee bezig is. Met haar 18 jaar kan je met een gerust hart verbaasd zijn over haar werk. En ben je dat niet, kijk dan nog eens. Ze is te vinden in het tweede jaar van Akv Sint Joost in Breda. Ze ensceneert, staat achter haar werk en ze wil zichzelf niet van een stijl voorzien. Eerlijke, pretentieloze beelden. Wij zwijmelen erbij weg.


“Falen en weer opstaan”

Wat typeert jouw werk?

Ik heb een eigen kijk op alles wat ik zie, vind en voel. Of ik dit als eigen stijl zie, weet ik niet. Er zijn uiteindelijk ontzettend veel mensen, fotografen, beeldende kunstenaars waar ik inspiratie uithaal, maar uiteindelijk gaat het er toch om wat ik er mee doe. Zo zou je kunnen zeggen dat alles al gedaan is, en tegelijkertijd ook dat niets al eens gedaan is. Ik vind het dan ook niet interessant om te kijken waar ik bij pas. Wat ik niet kan zeggen maar wel voel uit ik in de situaties die ik ensceneer en de personen die ik fotografeer. Hoewel fotografie het medium is waar ik het liefste mee werk, neig ik steeds meer naar het maken van video en installaties. De rode draad in mijn werk is constant, het medium veranderlijk. Misschien is dat mijn ‘stijl’.

Liza Wolters

Wat vind je het leukst aan je vak?
Dat ik er ontzettend rustig van word en tegelijkertijd er belachelijk veel energie van krijg. Door bezig te zijn, met welk medium dan ook, blijf ik mezelf ontwikkelen. Soms ben ik heel trots op mezelf, soms zie ik het helemaal niet zitten. Maar ik kan niet zonder beeld maken en ik zou het ook niet willen.

Ben je een dromer of meer een realist?
Beide. Schommel er een beetje tussenin. Aan de ene kant dwaal ik vaak af en kan ik heel erg in mezelf gekeerd zijn. Ik ben dan totaal afgesloten van alles om me heen en mijn fantasie kent dan geen grenzen. Aan de andere kant ben ik realistisch wat betreft het ondernemerschap, zakelijke contacten en mogelijkheden. Soms een beetje meer van dit, soms meer van dat.

Liza Wolters

Zie je dat terug in je werk?
Ja, meer het dromerigere dan het realistische. In de realiteit kan ik erg druk zijn, erg aanwezig. In mijn fotografie projecteer ik op mijn modellen wat ik in het ‘echte’ leven niet kan uiten. In mijn werk durf ik meer te dromen en vergeet ik de realiteit.

Liza Wolters

Wanneer is een portret een goed portret?
Dat kan door veel factoren komen. Ik houd zelf van een subtiel conflict in een portret. Iets dat brekend is en tegelijkertijd de esthetiek niet uit het oog verliest. Een portret dat niet alleen een mooi portret is maar een (kleine) verrassing in zich heeft. Een bepaalde vervreemding, om het beestje maar een naam te geven.

Liza Wolters

Met welk werk ben je tot nu toe het meest blij?
Op dit moment op de serie die ik van mijn opa en zijn zus heb gemaakt. Over het algemeen ben ik met veel projecten blij, omdat ik er veel van leer. Door het maken, het in mijn ogen ‘falen’ en weer opstaan.

Any last words?

What other people think of you is none of your business (Paulo Coelho, wijze man).

Liza Wolters

» Liza Wolters


Mirte Meeus“Mirte Meeus is socioloog en studeerde Media en Journalistiek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Als freelance editor schrijft ze onder andere over cultuur en design.”