Reisgidsen zoals de Lonely Planet en de Rough Guide hebben de afgelopen jaren een internationaal imperium opgebouwd aan het delen van reiservaringen. Als hotel of restaurant is het essentieel om in de bovengenoemde boekjes geroemd te worden, met de belofte dat duizenden toeristen op je af zullen komen.

Toch blijkt dat er een tegenbeweging is van mensen die bewust niet de blauwe reisbijbeltjes volgen, maar juist naar de minder bekende locale hotspots zoeken. Voor deze mensen is er sinds 2004 een alternatief in de vorm van de Le Cool boekenserie. Na Amsterdam (opvallend afwezig in de huidige Le Cool serie), Lissabon, Londen en Madrid is de nieuwste telg uit de serie Le Cool: A Weird and Wonderful Guide to Barcelona.

Waar bij reguliere reisgidsen handigheid en overzicht essentieel zijn, is bij Le Cool het tegenovergestelde waar. Elke pagina is afzonderlijk ontworpen, waardoor een uitgebreide mix van fotografie, illustratie en typografie ontstaat. Echt praktisch is het niet, maar dat is waarschijnlijk ook niet het punt geweest. Wel straalt de liefde en inzet van de locale bevolking er vanaf.

Ik heb niet het geluk gehad deze editie te testen met een trip naar Barcelona, maar het lijkt me een goed bladerboekje voor de ‘wachtmomenten’ op vliegvelden of busstations. Prijskaartje van 25 euro is wel veel voor zo’n klein boekje though.
Boek
» Le Cool: A Weird and Wonderful Guide to Barcelona

Uitgeverij
Le Cool Books

ISBN
978-84-614-3535-7

Prijs
€ 24,99

Aantal pagina’s
168

Taal
Engels

» Koop het boek hier