Dertig jaar voordat in Duitsland het Nationaal Socialisme opkwam, werd er in Zweden al uitgebreid aandacht besteed aan de studie naar een zuiver ras. Tot 1958 was het Nationale Instituut voor ‘Rassenbiologie’ actief in Zweden; een zwarte bladzijde uit de Zweedse geschiedenis. Een die met liefde en plezier wordt overgeslagen door de Zweden zelf maar nog steeds pijnlijk is voor de Sami, een volk dat te vergelijken is met native Americans.

Documentair fotograaf Michiel Brouwer, inclusief persoonlijke en professionele fascinaties, maakte een stijlvol portret van een vreemd verleden. Een verleden wat onthouden en vastgelegd is door middel van cijfers en documenten maar nooit in beeld.

Lapponensis: de fotografische documentaire van de Sami voor in je beeldgeheugen.


Vanwaar de fascinatie voor identiteit?
De fascinatie voor identiteit komt voort uit mijn eigen Zweeds Nederlandse achtergrond. Of was het nou Nederlands Zweedse achtergrond? Kortom, zoeken naar je achtergrond is me niet vreemd. Een zoektocht waar ik mij in herkennen kan bij de Zweedse-Sami. Ook thuis een andere cultuur, taal, en eten dan op school bijvoorbeeld.

Hoe voelt het om deze tochten alleen af te leggen?
De reis, het onderzoek en het wonen/werken in een Mercedes 608 uit 1973 was een onderdeel dat ik alleen wilde, en alleen moest, doen. Zo kon ik dichter op mijn onderwerp komen, het echte “ into-the-wild” gevoel opsnuiven. Maar vooral ook het verwerkelijken van een oude jongensdroom die gepaard ging met een zoektocht naar een identiteit binnen mezelf.

Waarom raakt het verhaal van de Sami jou?
Het verhaal van Sami mensen en het verhaal dat Zweden schuil houdt, raakt mij het meest omdat het zo haaks staat op hoe wij Zweden zien; als een sociaal voorbeeldland. En omdat ik als beeldmaker, documentair fotograaf, een drang voel om het onbekende verhaal bij te staan met het beeld dat het verdient om niet vergeten te worden.

Krijgt je project in Zweden veel aandacht?
Onder de Sami wel, ik ga bijvoorbeeld in november in Noord-Zweden, door de Sami; Sapmî genoemd, een reizende expo organiseren samen met verschillende Sami-organisaties. Echter is er in Zweden zelf nog niet veel interesse voor, eigenlijk ook best Zweeds om het maar te laten gaan. Geen Ja ,geen Nee zeggen, gewoon weer de doofpot in. Ik hoop wel in de toekomst via Göteborg (een stad in het zuiden van Zweden) een expo te kunnen realiseren die dit onderwerp toonbaar en bespreekbaar maakt. Maar verteld vanuit de Sami.

Is een project als dit ooit af?
Ja en nee. Ja, het is af genoeg om aan de wereld getoond te worden. Nee, omdat er nog veel verhalen/deelhoofdstukken zijn die ook aandacht en vooral een collectief beeldgeheugen verdienen in de geschiedenis.

Mensen moeten NU naar voordekunst omdat…

Jij het zo mogelijk maakt dat dit verhaal de wereld in te helpen EN omdat je een unieke publicatie in handen krijgt. En boek dat kan groeien. Een publicatie gedrukt op oldschool Offset manier, duurzaam, strak en van hoge resolutie. Geen digitale flut die na twee jaar vergeeld.Maar bovenal er zijn er maar 250 genummerd en gesigneerd dus je moet er snel bij wezen!

» Steun Lapponensis op Voor de Kunst
» Lapponensis
Mirte Meeus

Mirte Meeus is socioloog en studeerde Media en Journalistiek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Als freelance editor schrijft ze onder andere over cultuur en design.